Jan Willem Schuurman (ChristenUnie/SGP), Jan Verbeek (CDA), Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) en Kees Heuvelman (NGP).
Jan Willem Schuurman (ChristenUnie/SGP), Jan Verbeek (CDA), Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) en Kees Heuvelman (NGP). Foto: Erik van Leeuwen

Ondernemersdebat lief en leuk

Algemeen 536 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Heel even, maar dan ook heel even 'dreigde' het door de VION georganiseerde ondernemersdebat in het Van der Valkhotel wat venijniger te worden. Dat was toen VVD-lijsttrekker Jan Hordijk om een duidelijke reactie vroeg van de tweede fractie in de Zuidplas-raad, ChristenUnie/SGP.

In de discussie over de zondagsopenstelling van winkels nam de VVD duidelijk stelling tegen de mening van de christelijke partij, die van de zondag een 'collectieve rustdag' wil maken. "Wij moeten geen Staphorst aan den IJssel willen worden", zei Hordijk. Doordat Jan Willem Schuurman, de nummer één van ChristenUnie/SGP, er nauwelijks op inging, stierf het debat hierover een langzame dood.
Dat was ook het hele beeld van de avond. Nergens werd het echt spannend, geen moment liepen de gezichten van de woordvoerders van de acht politieke partijen die 21 maart meedoen aan de verkiezingen, rood aan.
Het debat, georganiseerd door Vereniging Industriële Ondernemingen Nieuwerkerk aan den IJssel, was vooral lief en leuk. Voor het vermaak zorgde vooral Dave van der Wal. De als presentator ingehuurde oud-Nieuwerkerker en voormalig LON-medewerker die tegenwoordig cabaretier is, zorgde ervoor dat de stemming er meteen goed in zat en bleef. Zo werd Jan Verbeek van het CDA op geheel eigen wijze uitgenodigd voor de pitch van de partij ("Je kan daar wel zitten met je groene sjaaltje, maar je moet nu wel aan de bak") en gaf hij de discussie rond de komst van Lidl naar Nieuwerkerk een nieuwe dimensie. "Ze kunnen wel zeggen dat ze niet komen naar het Rabobank-gebouw, maar het blijven Duitsers hè." De eerste stelling hielp ook al niet mee om het debat op gang te brengen. In die stelling was zo'n beetje van alles verwerkt, waardoor het voor de lijsttrekkers een schot voor open doel werd. En ja, iedereen was voor een gunstig vestigingsklimaat.
Ook over de tweede stelling viel nogal wat te zeggen: de verruiming van de winkelopenstelling. Dat was vier jaar geleden een issue, maar anno 2018 toch echt een gepasseerd station. Jan Hordijk en Jan Willem Schuurman hielden moedig een pleidooi, maar dat was louter interessant voor de eigen achterban. Zeker toen Schuurman aangaf dat ChristenUnie/SGP weliswaar een groot tegenstander blijft van de zondagsopenstelling (als enige partij), maar dat dat zeker geen breekpunt zal zijn bij de komende coalitieonderhandelingen. "Er zijn heel veel andere punten waarin we denken iets te kunnen bereiken."
Bij de ondernemers in het publiek waren er vooral zorgen over de ontsluiting van Zuidplas, zeker als er straks massaal gebouwd gaat worden. De erkenning van dat probleem was er ook op het podium bij de acht lijsttrekkers. (Erik van Leeuwen)