Vrijwilliger Martien van der Meer nummert een scherf.
Vrijwilliger Martien van der Meer nummert een scherf. Foto: Job van der Plicht

Pijpenkoppen nummeren tijdens NLdoet

Algemeen 233 keer gelezen

Moordrecht – In de Oudheidkamer aan het Westeinde in Moordrecht hielpen acht vrijwilligers vrijdag in het kader van NLdoet de Historische Vereniging Moordrecht met het nummeren van voorwerpen uit het verleden. "We zijn erg blij met deze hulp, want normaal gesproken komen we hier nooit aan toe", aldus voorzitter Marijke Edel.

Door Job van der Plicht

Geconcentreerd zit een aantal van de vrijwilligers te kijken naar de scherf in hun handen. Met inkt schrijven ze zo mooi mogelijk een nummer op het archeologische stuk. Veel met elkaar kletsen kunnen ze op dat moment niet, aangezien het zoemende geluid van een föhn de Oudheidkamer vult.
"Ze zijn de lak aan het drogen", zegt Edel, terwijl ze naar de föhnende vrijwilligers kijkt. "Om de voorwerpen niet te beschadigen, brengen we eerst een laag lak aan. Daarop wordt vervolgens het nummer geschreven en daaroverheen gaat dan weer lak. Mochten we dat ooit willen, dan kan het nummer er weer moeiteloos af, zonder dat dat is terug te zien op het voorwerp."
De archeologische stukken die vrijdagmiddag genummerd worden zijn voor het grootste deel scherven van potten en pannen die dateren uit de achttiende of negentiende eeuw. Daarnaast krijgen ook pijpenkoppen uit die tijd een getal. "Voorwerpen die ouder zijn, vinden we hier bijna nooit", aldus Edel. "In Moordrecht was voor die tijd nog niet zoveel. Die pijpenkoppen gooiden de boeren weg, terwijl ze aan het werk waren."
Volgens Edel is het van groot belang dat de scherven en pijpen worden genummerd. "Op die manier creëren we een systeem waarin we makkelijk kunnen terugvinden wat we precies in onze collectie hebben. We nummerden voorheen ook al met een kaartje aan het voorwerp, maar dat raakte vaak los."
Voor vrijwilliger Martien van der Meer is het belangrijk dat het nummeren ook gezellig is. "Het is natuurlijk voor het goede doel, maar daarnaast ontmoet ik ook andere mensen en tijdens het nummeren kletsen we gezellig met elkaar. Dat maakt deze middag vooral leuk."