Op drukke momenten zoeken autogebruikers bij de flats De Linde en De Els naar een parkeerplaats.
Op drukke momenten zoeken autogebruikers bij de flats De Linde en De Els naar een parkeerplaats. Foto: Erik van Leeuwen

Parkeerterrein voor sportpark Dorrestein

Algemeen 438 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Aan de parkeerproblemen bij sportpark Dorrestein komt snel een einde, nu de gemeenteraad heeft ingestemd met de komst van tachtig nieuwe parkeerplaatsen op het oude terrein van korfbalvereniging Nieuwerkerk. "Voor iedereen is dit een prima uitkomst", aldus de indiener van het initiatiefvoorstel, VVD-raadslid Nick Rockx.

Door Erik van Leeuwen

De parkeerdruk op en rond sportpark Dorrestein leidt tot grote overlast in de nabijgelegen bomenwijk. Op avonden dat er veel getraind wordt en dagen dat er bij voetbalvereniging Nieuwerkerk een vol programma is, zoeken autogebruikers bij de flats De Linde en De Els naar een parkeerplaats. Ook in het hart van het sportpark, bij de jeu-de-boulesclub, ondervindt men problemen met parkeren.

Bomenwijk
Nick Rockx maakte vorig jaar al een plan om tot een oplossing te komen. Op aandringen van belanghebbenden paste hij het voorstel aan. Ook bij zijn laatste voorstel deed hij een aanpassing: door de twaalf nieuwe parkeerplaatsen in de bomenwijk zette hij op verzoek van de bewoners, die het verlies van groen zonde vinden en de komst van parkeerplaatsen onnodig, een streep. "Die parkeerplaatsen annuleren wij. Die kunnen altijd nog, als de parkeerdruk hoog blijft", zei hij tijdens de raad. "We moeten eerst afwachten welk effect de komst van tachtig parkeerplaatsen op het park heeft."
Volgens Rockx komt het unaniem aangenomen voorstel aan de wensen van diverse belanghebbenden tegemoet. "De druk moet uit de woonwijken weg, bezoekers van het sportpark hebben graag succes bij het zoeken van een plekje. Oudere boulers kunnen met hun auto dichtbij de hal staan." Bijkomend voordeel vindt Rockx dat 'dat gebiedje in één keer goed wordt opgeknapt'.
Het vertrekkend raadslid verzekerde dat de komst van de parkeerplaatsen eventuele plannen van de voetbal (twee kleine kunstgrasvelden) en de hockey (een hal voor zaalhockey) niet in de weg hoeven te zitten.

D66 stribbelde aanvankelijk wat tegen. De partij wilde eerst een integraal onderzoek naar de toekomst van de indeling van het sportpark voordat er kosten worden gemaakt voor de aanleg van parkeerplaatsen. "Het is wél 180.000 euro", benadrukte Frans Klovert. De andere fracties zaten op de lijn dat een onderzoek naar de toekomst van het sportpark ná de aanleg van de extra parkeerplaatsen wenselijk is. "Het sportpark ligt er nog wel tien jaar, dus laten we eerst de parkeernood lenigen. Het parkeren en de plannen van de sportclubs bijten elkaar niet", aldus Johan Helmer van PvdA/GroenLinks.

Bewegwijzering
Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP) gaf aan dat het belangrijk is dat bezoekers van het park op de toekomstige parkeervoorzieningen worden gewezen. Dat moet gebeuren met de juiste bewegwijzering vanaf de Europalaan. "We moeten ervoor waken dat de overlast zich verplaatst." Hij vroeg bij de uitwerking van de plannen nauw contact te houden met de kopersvereniging van de wijk De Groene Zoom, die grenst aan het voormalige CKV-terrein.

Aan wethouder Jan Hordijk werd gevraagd wat het college kan doen om het autogebruik naar sportpark Dorrestein te verminderen. "Ik denk dat daar niet een taak ligt voor de gemeente, maar voor de sportclubs. Zij moeten ontmoedigen dat hun leden met de auto komen en het fietsgebruik bevorderen. Maar dan nog besef ik dat er hoge parkeerdruk zal zijn. Je hebt immers ook te maken met uitspelende teams."