Om de trainingscapaciteit te verhogen wil VVM twee kunstgrasvelden en een 'gewoon'  grasveld.
Om de trainingscapaciteit te verhogen wil VVM twee kunstgrasvelden en een 'gewoon' grasveld.

Lof voor plan VV Moordrecht en sociale woningbouw

Algemeen 404 keer gelezen

Zuidplas - Er klonk nog nét geen applaus, maar het plan voor de uitplaatsing van voetbalvereniging Moordrecht en de sociale woningbouw op en bij sportpark 't Lage is door de gemeenteraad met veel lof ontvangen.

De gemeenteraad ging dinsdag 6 maart dan ook akkoord met de volgende stap in het proces: een haalbaarheidsonderzoek naar de uitplaatsing van de voetbalvereniging. Ook de scouting en postduivenvereniging De Gevleugelde Vrienden verhuizen met de voetbalclub mee naar een nieuw terrein, dat moet komen achter industrieterrein 't Ambacht.
"We zijn toe aan deze stap", zei VV Moordrecht-voorzitter Louis van Loon voorafgaand aan het debat. Zijn club heeft op sportpark 't Lage, sinds 1970 de thuisbasis, een capaciteitsprobleem. Er zijn maar twee velden. "We worden in onze groei geremd."
Alle raadsfracties zijn overtuigd van de noodzaak van een grotere accommodatie voor VVM, dat op het nieuwe terrein drie velden krijgt. Dat de uitplaatsing wordt gecombineerd met bouwplannen op sportpark 't Lage (40 procent sociale woningen) en een renovatie van de aangrenzende Jaren Vijftig buurt (van 175 naar 185 woningen) stemde de raad tevreden.
Jan Baas (SP) vroeg zich wel af waarom twee van de drie velden kunstgras worden. ChristenUnie/SGP vroeg het college ook de optie van drie kunstgrasvelden te laten onderzoeken. Wethouder Rik van Woudenberg liet weten dat het behouden van één grasveld de nadrukkelijke wens is van de voetbalvereniging. "Voor het hoogste niveau. En waarom twee kunstgrasvelden? Daarmee vergroot je je trainingscapaciteit."
De raad had ook vragen over de stand van zaken van het huidige (kunstgras)veld van Moordrecht. Van Woudenberg was duidelijk: "Onderzoek heeft uitgewezen dat het veld nog maximaal drie jaar mee kan. Het is erg slecht. Mogelijk kunnen we de zandlaag vervangen door een rubberlaag, waardoor het veld tot de verhuizing kan blijven liggen. Een nieuw veld aanleggen is een 'desinvestering'."
Diverse partijen, waaronder het CDA en D66, wezen het college erop dat ook andere belanghebbenden betrokken moeten worden. Paardensportvereniging De Zuidplasruiters, de toekomstige buren van VVM, vroeg bij de raad aandacht voor de veiligheid van mens en dier. "We hebben gezien dat tussen onze terreinen een slootje komt van drie meter. Wij hebben hoog in het bloed staande paarden en die kunnen erg schrikachtig zijn. Een klein hekje is dan onvoldoende", aldus bestuurslid Tessa Weemhoff.
Voorzitter Mounir el Achrafi van Cultuur Centrum Moordrecht (CCM) riep raad en college op om zijn stichting te betrekken in de nieuwbouwplannen van de voetbalvereniging. CCM is nu tijdelijk gehuisvest in de Sjaloomschool, maar zal daar weg moeten als de bouwplannen doorgaan.
(Erik van Leeuwen)