Afbeelding

In de Knop-festival met lentekriebels en poëzie

Cultuur 291 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel/Zuidplas – Zuidplas krijgt er een festival bij. Zondag 15 april wordt bij Leefgoed De Olifant aan de Groenendijk het eerste In de Knop-festival gehouden. "Voor liefhebbers van cultuur, natuur, kunst, muziek en poëzie een datum die zeker in de agenda kan", vindt Bart Balonje die mede voor de organisatie tekent. Een van de onderdelen is een gedichtenwedstrijd.

Met het festival wordt de komende lente gevierd; dat is de bedoeling van de werkgroep Groen&Plekken, de initiator van het kleinschalige en laagdrempelige In de Knop-festival. Leefgoed De Olifant fungeert als try-out locatie, omdat het volgens de organisatie 'een van vele prachtige groene plekken is die meer aandacht van het publiek verdient'. De opzet is het festival voor jong en oud volgend jaar op meerdere locaties te houden.

Dichter bij Zuidplas
Een van de onderdelen is een gedichtenwedstrijd. De organisatie nodigt inwoners van Zuidplas uit een gedicht in te sturen dat het gevoel 'in de knop' bij hen teweeg brengt. Dat kan tot zaterdag 31 maart 23.00 uur. De winnaar mag zich een jaar lang Dichter bij Zuidplas noemen.

Er zijn voorwaarden aan deelname verbonden. Zo mogen deelnemers maximaal twee gedichten (in de Nederlandse taal) insturen. Het gedicht heeft een maximale lengte van 30 regels, inclusief witregels en titelregel en moet aangeleverd worden in een Word-document zonder opmaak, in lettertype Times New Roman, 12 punts, regelafstand 1,5. De inzender stuurt het gedicht met naam, adres, telefoonnummer en titel naar: dichterbijzuidplas@gmail.com

Een jury beoordeelt de inzendingen. Polderdichter van de Krimpenerwaard Julia van Ipenburg is de juryvoorzitter. Onder haar supervisie worden tien gedichten genomineerd. De genomineerden worden voor zondag 15 april uitgenodigd hun gedicht voor te dragen tijdens het festival. De jury maakt na afloop de winnaar bekend in De Kas op Leefgoed De Olifant. Met deelname geeft de dichter toestemming tot publicatie van het gedicht. Het festival wordt gehouden van 12.00 tot 16.00 uur, de toegang is vrij.