Ter voorbereiding op de realisatie van plan Roos worden alvast de bomen voor het voormalig gemeentehuis gekapt. (foto: Paul de Groot)
Ter voorbereiding op de realisatie van plan Roos worden alvast de bomen voor het voormalig gemeentehuis gekapt. (foto: Paul de Groot)

Gemeente moet plan centrumvernieuwing Zevenhuizen aanpassen

Algemeen 1.819 keer gelezen

Den Haag/Zevenhuizen – De Raad van State heeft de gemeente Zuidplas woensdag extra huiswerk gegeven. Het bestemmingsplan voor de centrumvernieuwing van Zevenhuizen heeft volgens de Raad een gebrekkige regeling voor het parkeren. Die moet dus verbeterd worden. De gemeente krijgt daarvoor twaalf weken de tijd.

Het plan regelt de herontwikkeling van het voormalige gemeentehuis en omgeving. Het gemeentehuis wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komen veertig woningen, een gezondheidscentrum en winkels.

Dorpsbewoner Johan de Ruiter, eigenaar van onroerend goed in het centrum, maakte bij de Raad bezwaar tegen het plan. Hij wees de Raad onder meer op het te grootschalige karakter van de nieuwe bebouwing. Ook heeft hij onder andere twijfels over evenementen op de Burgemeester Boerstraat die in dit centrumplan worden geregeld. Volgens De Ruiter heeft dat gevolgen voor het verkeer en de verkeersveiligheid.

De Raad van State oordeelt dat de gevolgen van evenementen worden beoordeeld als daarvoor een vergunning wordt aangevraagd. De Raad erkent wel dat de nieuwbouw hoger zal worden dan omliggende gebouwen en woningen. Maar dat vindt de Raad aanvaardbaar. De omwonenden zullen enig verlies aan privacy moeten accepteren.

De Ruiter krijgt van de Raad wel gelijk met zijn kritiek op de parkeerregeling voor het dorpscentrum. De gemeente heeft het aantal benodigde parkeerplaatsen in het vernieuwde centrumgebied verkeerd berekend en hoogstwaarschijnlijk onderschat. De gemeente moet er opnieuw naar kijken en een nieuwe oplossing bedenken. (Adrie van der Wel)