(foto: Judith Rikken)
(foto: Judith Rikken)

Kap Zevenhuizense boom maakt veel los

Algemeen 1.989 keer gelezen

Zevenhuizen - 'De boom. Het hart, onze steun en toeverlaat.' Die tekst op een stuk karton naast de stronk die nog rest, geeft aan hoe gevoelig het rooien van 'dé boom van Zevenhuizen' ligt bij in ieder geval een deel van de inwoners. Op sociale media kondigen zij het leggen van bloemen en het organiseren van een stille tocht aan. VVD en CDA hebben het college schriftelijke vragen gesteld over de kap.

Dinsdag stond 'ie nog tegenover het dorpsplein, een dag later was de boom verdwenen. De boom die tot aan de herinrichting van de Dorpsstraat ruim twee jaar geleden in het midden van de weg stond en waar auto's aan weerszijden langs moesten. Bij de reconstructie van de straat werd de weg verlegd, maar de boom behouden; wel verdween daarmee de 'rotonde' die velen karakteristiek voor het dorp vonden en die op Facebook door iemand het Hofplein van Zevenhuizen werd genoemd.

In het plan voor nieuwbouw op de plek waar nu nog het voormalige gemeentehuis staat, is voor de boom - net als voor een aantal andere bomen - geen plaats. Als voorbereiding op de sloop van het pand, die naar verwachting over een maand begint, is daarom begin deze week gerooid. 

"Daar had de projectontwikkelaar of de gemeente misschien beter over moeten communiceren", zegt gemeentelijk projectleider Willem Zwama van de sloop en nieuwbouw donderdagochtend op de weekmarkt, op een steenworp afstand van de stronk waar kaarsjes naast staan en waarop een inwoner demonstratief een klein boompje in een pot heeft neergezet. Dé boom is echter niet de reden van de komst van de projectleider; hij kwam deze ochtend naar Zevenhuizen om de op handen zijnde verplaatsing van de markt naar het parkeerterrein van de supermarkt te bespreken. Als de sloop begint, verhuizen de marktkramen. Over het rooien van de boom wordt op de markt volgens hem niet heel veel geklaagd. "Maar ik heb net bij de supermarkt wel begrepen dat die boom een belangrijke plek was. Mensen spraken er af als ze voor het eerst verkering hadden. Ik snap dat dit mensen raakt."

Ook plaatselijke vertegenwoordigers van de PvdA/GroenLinks en het CDA, die op de markt staan te folderen, hebben deze ochtend nog 'weinig signalen' over de boom gehad. "Daar staan we hier nu ook niet voor. Dat 'ie opeens weg is, vind ik wel vreemd", zegt raadslid Johan Helmer (PvdA/GroenLinks). "Als gemeentebestuur moet je toch weten dat die boom emotionele waarde had."
Een kapvergunning was in dit geval niet nodig, stelt Willem Zwama, omdat het exemplaar niet op de gemeentelijke bomenlijst stond. "Het was maar een klein boompje, dat technisch niet de kwaliteiten had om een monumentale boom te zijn. Maar dat is natuurlijk vanuit de boom bekeken, niet vanuit het dorp." Raadslid Helmer voegt eraan toe dat de gemeenteraad er misschien voor had moeten zorgen dat de boom wél op de lijst van beschermde bomen terecht was gekomen. "Wij hebben die lijst gecontroleerd en deze boom toen niet aangemerkt als kenmerkend en karakteristiek. Dat is een beetje ons foutje."

De mening van dorpsbewoners is wel meegenomen in het besluit om bomen rondom het voormalige gemeentehuis te rooien ten gunste van de nieuwbouw, zo verzekert Willem Zwama.  "Ongeveer een jaar geleden is er een avond geweest over de nieuwbouw met het Actiecomité Mooi Zevenhuizen, bewoners en bedrijven uit de straat en directe omgeving. Daar is een foto van de boom op een groot scherm getoond, bewust, om te laten zien: kijk, het gaat om déze boom. Niet het hele dorp was er toen bij, maar het algemene oordeel daar was dat de boom mocht wijken."
De reden van de kap is volgens hem ook steeds duidelijk geweest: "De as van de Burgemeester Boerstraat wordt een meter of vijf verlegd, zodat op het nieuwe plein meer ruimte is voor de markt. De boom was daardoor niet meer inpasbaar. We moeten rekening houden met de draaicirkel van vrachtwagens die de supermarkt bevoorraden."