Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Politiek doet Moerkapelle belofte over ontsluiting

Algemeen 1.084 keer gelezen

Moerkapelle – De acht politieke partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas meedoen, hebben Moerkapelle woensdag beloofd binnen twee jaar een besluit te nemen over de ontsluiting van het dorp. Zij deden die 'collectieve' belofte tijdens het verkiezingsdebat in Dorpshuis Op Moer.

Door Erik van Leeuwen

Bij het OpMoerdebat stond de verkeers- én parkeeroverlast in Moerkapelle hoog op de agenda. Moerkapelle loopt na het verplaatsen van de afrit van de A12 volledig vast en de roep om een tweede ontsluiting wordt luider en luider. Niet voor niets hebben diverse belanghebbenden zich verenigd in Comité Ontsluiting Moerkapelle (COM).

Dat uitte onlangs nog forse kritiek over de 'traagheid' van een onderzoek dat namens de gemeente naar de verkeerssituatie en eventuele oplossingen wordt gedaan. De politiek stak tijdens het debat ook collectief de hand in eigen boezem. "Er had wat meer druk op gezet kunnen worden", liet Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) weten. "We weten allang dat er iets moet gebeuren, maar de oplossing is niet zomaar gevonden. Daar hebben we dat rapport voor nodig."

"Als het rapport er ligt, kunnen we verder", vulde VVD-lijsttrekker Jan Hordijk aan. Hij durfde, evenals de zeven andere vertegenwoordigers van de politieke partijen, de belofte wel aan dat er binnen twee jaar een besluit moet zijn. "Het rapport moet uitwijzen wat we kunnen doen binnen een reëel verhaal."

"Het is best ingewikkeld en wij als Zuidplas zijn niet de enige partij. Waren we dat maar. Gemeente Lansingerland vindt iets, de provincie vindt iets. En dat in combinatie met financiën."

Jeroen Schilt vroeg zich namens het COM af welke rol het speelt dat de ontsluiting pas op punt 25 staat in het RVVP, het Regionaal Vervoers en Verkeers Plan. "Tijdens de raadsvergadering kwam naar voren dat er pas iets aan gedaan kon worden in 2025. Dat stelt niet echt gerust."

"Het wil niet zeggen dat de ontsluiting door die lage positie op de lange baan geschoven moet worden. Wij, en vanavond blijkt ook alle andere partijen, gaan ons er sterk voor maken dat we snel iets kunnen doen", aldus de wethouder.

Ook over de integratie van nieuwe inwoners van Moerkapelle waren de acht politici het 'roerend' eens. Dat is vooral een taak van de inwoners zelf en niet van de gemeente. "We kunnen hooguit een facilitaire rol spelen", reageerde wethouder Rik van Woudenberg (D66). Moerkapelle groeit door de komst van De Jonge Veenen van 3500 tot 5000 inwoners. "Het verenigingsleven speelt bij die integratie een grote rol", zei Cock van der Spek, woordvoerder van ChristenUnie/SGP en inwoner van Moerkapelle. "Hoe meer nieuwe inwoners zich aansluiten bij kerkgenootschappen of sportverenigingen, hoe beter dat is."

"Als gemeente hebben we het centrum een opknapbeurt gegeven. Dat draagt bij aan de leefbaarheid van Moerkapelle", zei Van Woudenberg, die inwoners opriep om vooral de lokale middenstand te ondersteunen. "Daardoor kunnen de winkelvoorzieningen op peil blijven."

Als derde punt kwam een andere voorziening ter sprake: Dorpshuis Op Moer. Er was het afgelopen jaar veel gedoe rond het 'hart van Moerkapelle', dat in zwaar financieel weer verkeert. De vraag is of Op Moer in de huidige vorm nog bestaansrecht heeft en levensvatbaar is. Alle partijen willen het dorpshuis graag openhouden. "Het is duidelijk dat er meer activiteiten moeten komen", sprak Serena Rodenburg (SP). Johan Helmer pleitte ervoor om de sociale dienst van Zuidplas – nu ondergebracht in Capelle bij de IJsselgemeenten – in Op Moer onder te brengen. Andere ideeën kwamen van Tinet de Jonge (CDA) en Cock van der Spek voor een loketfunctie van respectievelijk politie en gemeente.

Er was ook aandacht voor de huisvesting. Volgens Serena Rodenburg (SP) worden er te weinig sociale huurwoningen aan de onderkant gebouwd en ook ontbreekt het aan levensbestendige woningen. Het gebrek aan geschikte woningen voor ouderen doet de markt volgens Tinet de Jonge stagneren. "Er is geen doorstroming."

Volgens Jan Hordijk (VVD) zijn de locaties van de twee Moerkapelse scholen, die gaan verhuizen naar een nieuw gebouw in De Jonge Veenen, ideaal om seniorenappartementen neer te zetten. "De eerste projectontwikkelaars hebben zich reeds gemeld."