Afbeelding

De boom is gebarsten

Algemeen 1.528 keer gelezen

Zou het echt? Is de vrees gegrond? Worden de gemeenteraadsverkiezingen van buitenaf beïnvloed? Is er sprake van inmenging door een buitenlandse grootmacht of criminele organisatie? Probeert een vijfde colonne van heimelijke houthakkers onder leiding van Rooyiep Esdogan de stemming te beïnvloeden? Kapte motorclub Zaagtudarah de boom in de Zevenhuizense dorpskern om de meute op te jutten?
Vorige week werd 'de boom van Zevenhuizen' gekapt. Verontwaardiging alom. Deze boom in het hart van Zevenhuizen was voor generaties dorpsbewoners een coördinatiepunt, en een soort meiboom waaromheen werd gefeest. Geen prettiger punt dan de boom om elkaar op een drukke Dorpsstraat te kunnen vinden, op Koningsdag of tijdens het Oogstfeest. Ook omdat de bar vanaf daar nooit ver was.
Toen de Dorpsstraat nog niet verlegd was functioneerde de boom als rotonde. Om de stam stonden betonpoeren die groen en geel werden geverfd. Niet voor ADO, maar voor het wapen van Zevenhuizen. Met de kap van De Boom valt er weinig te verven: Zevenhuizenaren ergeren zich nu vooral groen en geel. Er is iets gerooid, of geroofd, uit hun hart.
Bomen en Zevenhuizen, het is altijd wat. Anderhalf jaar geleden was er onvrede over een kale kerstboom. Een boompje van vergelijkbaar allure is nu door een dorpsbewoner op de afgezaagde boomstam geplaatst als gedenkteken. Politieke stellen schriftelijke vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Op buitenstaanders komt bomenpolitiek misschien over als Holland op zijn smalst. De buitenstaander zal een paar bomen in een provinciedorp worst wezen. Of het nu grauwe abelen in Waddinxveen zijn of bomen in Zevenhuizen: er zijn problemen die verder reiken. Privacywetgeving, milieuproblematiek, een krappe woningmarkt. Ieder zijn eigen stokpaardje om te mennen.
Gaat het hier inderdaad 'maar' om een boom? Het gaat om meer dan een boom alleen. Het gaat vooral om een gekrenkt Sonneveldiaans dorpsgevoel. Een verlies van zelfbeschikking, de suggestie van bestuurlijke ongevoeligheid voor dorpse gevoeligheden.
Zevenhuizen kampt al jaren met hartproblemen; de rikketik klopt sinds de fusie niet meer als vanouds. De leeuwen op het dorpswapen hebben niet langer de borst vooruit. Juist nu 'geleerde meneren', van buiten- en/of bovenaf, een pacemaker in het dorpshart plaatsen is de hartklep waar menigeen aan hechtte verwijderd. Zonder daarover een boompje op te zetten met de bewoners. Als die boom er nog stond, konden er volgens menig Zevenhuizenaar vast heel wat mensen in.
Maar, om van de hak op de tak te springen: De Boom is niet meer. Misschien komt er, als de nieuwbouw afgerond is, een wisselwilg of substitutiecipres in het herstelde hart. Voor nu heeft bomen over bomen weinig nut.
Ik hoop dat de boom van Zevenhuizen niet voor niks is gesneuveld. Ik hoop dat er stemhokjes en stembiljetten van gemaakt worden. Laten wij daar woensdag, als verkapt eerbetoon, gebruik van maken en gaan stemmen.