(foto: Benson Kua/Wikipedia Commons)
(foto: Benson Kua/Wikipedia Commons)

Raad voor LHBTI-beleid

Algemeen 418 keer gelezen

Zuidplas - Het hijsen van de regenboogvlag ter ere van Coming Out Day wordt vanaf volgend jaar een officiële handeling in Zuidplas. Tot dit jaar werd dat gedaan op particulier initiatief, voortaan zal de gemeente jaarlijks op 11 oktober zorgdragen voor het officiële tintje.

Op Coming Out Day wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbiënne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. In de gemeente Zuidplas namen raadsleden Jan Ambachtsheer (VVD) en Jan Baas (SP) zes jaar geleden het initiatief om de regenboogvlag, het symbool van de LHBT-gemeenschap, te hijsen.

Het besluit van de gemeente om die taak over te nemen, bracht Ambachtsheer ertoe om de eigen vlag te schenken aan de gemeente. "Dat scheelt weer geld."
Geld speelde ook een rol bij het voorstel van het college om een eerdere motie van de raad uit te voeren. De meerderheid van de raad wil graag dat er binnen de gemeente een beleid komt dat voor bescherming zorgt voor inwoners uit de LHBT(en intersekse personen)-gemeenschap. D66, die als partij de gelijkheid van alle seksen hoog op de agenda heeft staan, kon zich in eerste instantie echter niet vinden in de plannen van het college om 20.000 euro aan een beleidsadviseur uit te geven en dat geld te halen uit de algemene reserve. "Wij zijn hier in principe op tegen, omdat het tot regulier beleid zou moeten behoren", verklaarde woordvoerder Chantal Bon-Van de Griek. Zij wilde hiermee slechts een signaal afgeven richting het college, want kort daarop liet zij weten dat D66 toch voor het voorstel zou stemmen omdat de partij het onderwerp belangrijker vindt dan uit welk potje de uitvoering van het beleid wordt gefinancierd. Op dezelfde lijn zat de VVD. "Dat geld is een minpuntje, maar we kunnen nu niet stilvallen."
Fractievoorzitter Cock van der Spek liet andermaal weten dat ChristenUnie/SGP de status van regenbooggemeente voor Zuidplas niet nodig vindt. "Dan vertel ik, denk ik, niks nieuws. Wij zijn niet tegen de LHBT-gemeenschap, maar wij zijn wel tegen geweld en discriminatie van alle groepen. Een uitzondering maken voor deze ene groep vinden wij niet noodzakelijk."
Hij diende een voorstel in waarbij hij een 'knip' maakt in het onderzoek van Zuidplas om een regenbooggemeente te worden en de eventuele uitvoering daarvan. Daarmee botste hij vooral op D66. "Uw voorstel is strijdig met de eerdere motie, waarvoor een meerderheid was", reageerde Bon-Van de Griek.
Volgens Serena Rodenburg (SP) is de status van regenbooggemeente niet wereldschokkend. "Tientallen gemeenten hebben die status al. We worden heus geen Amsterdam, waar een kanaalparade wordt gehouden." (Erik van Leeuwen)