Een educatieve en sportief uitje in de Eendragtspolder, binnenkort ook voor basisschoolleerlingen.
Een educatieve en sportief uitje in de Eendragtspolder, binnenkort ook voor basisschoolleerlingen. Foto: Erik van Leeuwen

Voorproefje op World Cup roeien

Algemeen 221 keer gelezen

Zevenhuizen – Aan de vooravond van de World Cup roeien op de Willem-Alexanderbaan maakten leerlingen van het Comenius College in Nieuwerkerk vorige week kennis met de roeisport. Het bijgerecht bestond uit het leren van de typische kenmerken van de omgeving en daarom werd er gestept in de Eendragtspolder en een educatief spel gespeeld bij de watertafel van het Hoogheemraadschap.

Door Erik van Leeuwen

"In, uit. In, uit", klinkt het over het de roeibaan. De boot van stuurman Matthijs de Lange en college-roeileraar Daniël Korfmaker heeft de slag al snel te pakken. "Eerst de palen van je af duwen, daarna naar je toetrekken", geeft De Lange aanwijzingen. Brugklasleerling Annemarie, gehuld in een shirt van badmintonclub Nieuwerkerk, doet volop mee. Als ze later voet op vaste wal zet, is ze enthousiast. "Leuk en grappig", zegt ze over de korte roeiclinic die ze met twee klasgenoten heeft gekregen. "Ik ben sowieso gek op boten en water."

"We proberen ze te laten snuffelen aan het roeien", reageert Daniël Korfmaker. "Het is maar een half uurtje, dus meer dan de basis is het niet. Roeien is niet echt toegankelijk. Iedereen heeft thuis een voetbal in de schuur liggen, met de roeiboot is dat wat lastiger."

Er staat een harde wind over de baan. Dat zorgt ervoor dat in iedere boot twee leden van studentenvereniging Proteus meevaren. "Dat is voor de veiligheid, alleen kun je de leerlingen niet het water op laten gaan."

"Met één van ons in de boot is het ook al flink aanpoten. Vanmorgen hebben we er al één uit het riet moeten halen." Hij voegt eraan toe dat het geen leerling, maar een boot was.

De roeiclinic en kennismaking met het gebied is een idee van de gemeente, dat van de World Cup Rowing, op 13, 14 en 15 juli, een groot en breed evenement wil maken. Binnenkort zijn de basisschoolleerlingen aan de beurt.

Tijdens de World Cup worden op zaterdag vrijwilligers van sportverenigingen en instanties uitgenodigd voor een middag- of avondvullend programma. Zondagmorgen zijn ondernemers, in het gezelschap van zwetende toproeiers, te gast voor het ontbijt.