Moordrechtenaar Ferdinand Oldeman kwam in actie in de eerste divisie.
Moordrechtenaar Ferdinand Oldeman kwam in actie in de eerste divisie.

'Zenuwengedoe' bij triatlon in de polder

Algemeen 484 keer gelezen

TRIATLON
Zevenhuizen – De toeschouwers die de moeite hadden genomen om de ruim twee kilometer tussen parkeerplaats en strijdtoneel lopend te overbruggen, kregen daar zaterdag bij de Tri Rotterdam geen spijt van. De teamcompetitie leverde waar vuurwerk op.

De triatlon van Rotterdam, zoals de officiële benaming van de triatlon rond de Willem-Alexander Baan luidt, was de derde in de serie van totaal vijf wedstrijden. Speciaal om het kampioenschap nog wat smeuïger te maken was voor 'Rotterdam' gekozen voor een nieuwe vorm: de Triple Mix. Waar de triatleten normaal gesproken een achtste triatlon voor hun kiezen krijgen, met achtereenvolgens zwemmen, fietsen en hardlopen als onderdelen, werden zij dit keer geconfronteerd met drie heats met een verschillende onderdeelvolgorde en tussen de heats tien minuten pauze. Het bleken onder de warme zon in de Eendragtspolder de ingrediënten voor een verhitte strijd.

Nadat de grote jongens in de eredivisie hun wedstrijd hadden afgerond (vijfde plaats voor Koen de Leeuw uit Waddinxveen) mochten de teams uit de eerste divisie, waaronder het Zuidplas-getinte TTB uit Bodegraven, van start, om te beginnen met 300 meter zwemmen, 5,3 kilometer fietsen en 1500 meter hardlopen. Met ruim zeventig triatleten in het water was het dringen geblazen toen de zwemmers zich bij de steiger meldden. NieMo-waterpoloër Andy Koolmees werd van die steiger afgetrokken en verloor zeker twaalf plaatsen. "En daardoor liep ik een plek in de eerste groep achter de topzwemmers mis. Ik had geluk dat ik samen met Jan Boot nog net bij vijf andere fietsers kon aansluiten, anders was ik nog een groep naar achteren terecht gekomen."

Teamgenoot Ferdinand Oldeman uit Moordrecht wist zich in het gedrang knap staande te houden. De 37-jarige geluidsspecialist van de Omgevingsdienst Midden-Holland hield zijn toptien-positie ook na het zwemmen vast. Toen het eerste deel erop zat, kon hij zich als achtste melden voor de tweede heat, die werd afgewerkt in de omgekeerde triatlon-volgorde. Dus met hardlopen, fietsen en zwemmen.

"Niemand kende deze opzet", zei Oldeman na afloop. "Je bent gewend aan zwemmen, fietsen en hardlopen. Nu was dat schema helemaal door elkaar gegooid; bovendien waren alle onderdelen verlengde sprints."

Oldeman had daarbij gekozen om ook voor het fietsen zijn hardloopschoenen aan te doen. "Dat bleek een goede keuze, want in het wisseldeel van zwemmen naar fietsen kon ik heel veel mensen inhalen."
Gaandeweg de tweede heat verloor Oldeman steeds meer terrein. Hij had het vooral bij het fietsen lastig. "Ik ken dit gebied natuurlijk wel, maar de wind was echt verraderlijk. Heen ga je als een trein met de wind in de rug. Terug krijg je 'm frontaal tegen. Dat was echt afzien. En als je dan net niet in het goede groepje zit, verlies je de aansluiting."
Op de 20ste plaats mocht Oldeman vertrekken voor de derde heat (fietsen, zwemmen, hardlopen). Daarin was zijn doel zijn positie te continueren. Dat lukte redelijk, want ondanks dat triatleten in het achterveld een tweede adem hadden gevonden, passeerde hij als nummer 22 de finish.
"Zenuwengedoe", zo ervoer hij de Triple Mix. "Je hebt voortdurend het gevoel alsof je achterna wordt gezeten. Het is zó kort dat je nauwelijks tijd hebt om te verzuren. Ik kan me voorstellen dat het voor het publiek heel spectaculair oogt, want dat ziet geen drie wissels maar negen wissels."
Goede zaken deed zijn team TTB. Omdat teamgenoten Paul Schermers (28e), Andy Koolmees (40e) en Jan Boot (55e) ook goede prestaties neerzetten, eindigde de viermansformatie als elfde. Veel beter dan de vijftiende plaats die tot zaterdag werd ingenomen in het algemeen klassement. (Erik van Leeuwen)