Leerlingen Koen en Erin overhandigden burgemeester Weber het ontwerp voor het nieuwe Zuidplas-dorp.
Leerlingen Koen en Erin overhandigden burgemeester Weber het ontwerp voor het nieuwe Zuidplas-dorp. Foto: Erik van Leeuwen

In Middendorp kan alles te voet

Algemeen 359 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Veel groen, een bos, voetpaden en autowegen. En een voetbalvereniging die de top gaat halen. Leerlingen van groep vijf en zes van basisschool De Wingerd ontwierpen in één middagje het nieuwe Zuidplas-dorp. De naam: Middendorp.

Door Erik van Leeuwen

“We zijn geïnspireerd door de ontwikkelingen in de Zuidplaspolder”, vertelde meester Tom vorige week woensdag aan burgemeester Han Weber, die op school de presentatie bijwoonde van de plannen voor het vijfde dorp van Zuidplas.

De leerlingen hadden met elkaar een digitale maquette gemaakt. Hun nieuwe dorp kent vier wijken: een gele, oranje, blauwe en groene. Per wijk zijn specifieke functies aangebracht. Aan alles is gedacht. Dierenarts en huisarts zitten onder één dak. “Handig”, constateerde burgemeester Weber. “Dan kun je je hond wegbrengen naar de dierenarts en zelf ook naar de dokter.”

In het dorp is een mooi, groot bos ingetekend. Op een centrale plek is een grote speeltuin de grote trekpleister. Een supermarkt is er ook. En de leerlingen dachten aan de duurzaamheid: een zonnepark moet het hele dorp van de noodzakelijke energie gaan voorzien. Wat mobiliteit betreft wordt gemikt op voet- en autoverkeer.

Fietspaden zijn niet ingetekend. Dat viel ook de burgemeester op. “De fietsers komen er wat bekaaid vanaf”, zei hij. Op de vraag ‘waarom’ kreeg hij een duidelijk antwoord: alles ligt op loopafstand.