Afbeelding
Foto: Pixabay

Nog geen pilot met containers voor plastic

Algemeen 476 keer gelezen

Zuidplas - Er komt nog geen proef met containers voor plastic in Zuidplas. Wethouder Jan Willem Schuurman wil wachten op het nieuwe afvalbeleid later dit jaar. “Dan is het wat mij betreft bespreekbaar.”

De meerderheid van de gemeenteraad volgde de uitleg van de wethouder en stemde vorige week tegen de motie die het CDA had ingediend. De partij vraagt al jaren of er naast de tweewekelijkse ophaalservice een plastic-container in elk dorp kan komen. 

“Meer en meer zien we dat er wekenlang plastic zakken aan lantaarnpalen hangen. Dat is geen gezicht. Wat belangrijker is: het trekt ongedierte aan. Zomaar op een doordeweekse zomeravond lopen er dikke ratten door de straten van Nieuwerkerk”, aldus fractievoorzitter Tinet de Jonge.

Volgens haar kost een eventuele rattenplaag Zuidplas veel meer dan een paar plastic-containers. Zij pleit voor het plaatsen van één container per dorp in combinatie met het intensiveren van controles op het vroegtijdig ophangen van plastic. “We begrijpen dat mensen met weinig ruimte niet de mogelijkheid hebben om hun plastic afval in hun woning op te slaan. Er moet een alternatief zijn.”

De wethouder wil bij het vaststellen van het nieuwe afvalbeleid de komst van plastic-containers overwegen. “Het moet wel financieel haalbaar zijn. Bij meer kosten, zullen ook de baten omhoog moeten. Dat betekent meer kosten voor de inwoner.”