De voorstelling werd eerder gespeeld voor ruim 10.000 bezoekers. (foto: Anton Sinke)
De voorstelling werd eerder gespeeld voor ruim 10.000 bezoekers. (foto: Anton Sinke)

Crowdfunding voor oorlogstheaterproject

Algemeen 220 keer gelezen

Zuidplas - Is herdenken en vieren op 4 en 5 mei nog wel genoeg? Die vraag leidde bij Peter Lems tot de conclusie dat kennis, inzicht, bewustwording en educatie misschien nog wel belangrijker zijn en dus een meer actieve benadering nodig is. Voor 15 mei wil hij 10.000 euro inzamelen voor het theaterproject ‘Ik ga op reis, Pieter’ met een tournee van dertig voorstellingen, een podwalk door Kralingen en andere activiteiten in het licht van de landelijke manifestatie ‘80 jaar vrijheid’ in 2025.

De kern van het project is een oorlogsverhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen, over twee kinderen in de oorlog en over de Holocaust. Het verhaal wordt multimediaal vormgegeven door middel van onder andere theater, een boek, film/stream, podcasts en een podwalk door Rotterdam-Kralingen en is bedoeld voor iedereen vanaf 11 jaar. Het doel is de kennis over de Tweede Wereldoorlog te vergroten en bewustwording van vooroordelen, uitsluiting, racisme en eliminatie te kweken.

De kosten van het particuliere, niet-gesubsidieerde initiatief zijn zo’n 84.000 euro. Daarvan ontbreekt nog 10.000 euro. “Dat bedrag moet uiterlijk 15 mei gevonden worden om verplichtingen aan te kunnen gaan en om uitvoeringsgaranties te kunnen geven”, aldus Lems, die daarvoor een crowdfundingactie is gestart. Als tegenprestatie voor donaties stelt hij onder andere een fotoshoot in het decor, het meemaken van de voorstelling vanachter de schermen en een eigen voorstelling in een specifieke plaats of voor eigen publiek. Doneren kan via het geef-platform voordekunst.nl/projecten/17026.