Met een petitie protesteert de milieuvereniging tegen 2500 vierkante meter horeca.
Met een petitie protesteert de milieuvereniging tegen 2500 vierkante meter horeca.

Milieuvereniging: ‘Alleen frisje en ijsje in GroenBlauwe zone’

Algemeen 306 keer gelezen

Moordrecht - Milieuvereniging Zuidplas wil dat alle grootschalige en middelgrote horeca wordt geweerd uit de GroenBlauwe zone. Zij vindt dat gemeente Zuidplas zich aan de oorspronkelijke plannen moet houden en is daarom op internet een petitie gestart.

Toen de toenmalige gemeente Moordrecht grond voor Westergouwe kwijtraakte aan Gouda, werd afgesproken dat er tussen de twee verstedelijkte gebieden een natuurlijke buffer zou blijven die verder zou worden ontwikkeld. “Wij zijn destijds bij die gesprekken betrokken geweest”, zegt Leo Loch, voorzitter van wat toen nog Milieuvereniging Moordrecht was. “Ik kan me herinneren dat er aan de rand van het gebied een pannenkoekenhuis zou komen, maar dat is uiteindelijk niet gerealiseerd. Duidelijk was dat het een natuurgebied zou worden met beperkte recreatie.”
Vorige week nam het college op aandringen van de gemeenteraad een plan terug met de mogelijkheid van 2500 vierkante meter horeca in het gebied. De raad vindt grootschalige horeca niet passend in de natuurrijke omgeving. Ondanks dat het plan nu wordt aangepast, start de milieuvereniging een petitie. “Wij vinden 2500 vierkante meter nog te veel.”
Loch voelt veel meer voor wat CDA, NEZ, Groep Van, SP en PvdA-GroenLinks vorige week in de raad inbrachten. “Maximaal 250 vierkante meter. En áls je iets wil doen, doe dat dan aan de kant van Westergouwe. Bij de ingang daar hebben ze ook parkeerplaatsen. Zet daar wat neer.”
De vereniging staat wel open voor een uitgiftepunt ergens in het gebied voor ‘hooguit een frisje en een ijsje’, zoals Loch het omschrijft. Van commerciële kanoverhuur - ook voorgesteld in het plan - gruwelt hij. “Idioterie. Als iemand in zijn kano of bootje een keer door het gebied gaat, prima, maar ga grootschalig gebruik niet stimuleren.” Wel is de milieuvereniging voor ontsluiting van het gebied met een wandelpad naar ‘t Ambacht. “Nu is een rondje door de GroenBlauwe zone acht kilometer. Met zo’n pad kunnen mensen ook een kleiner rondje maken. Dat verlaagt de drempel voor inwoners van Moordrecht om de natuur in te gaan.”
(Erik van Leeuwen)