Kleinzoon James oefent voor burgemeester op het tuinpad van zijn overgrootouders.
Kleinzoon James oefent voor burgemeester op het tuinpad van zijn overgrootouders. Annette van den Berg

Het is koninklijk genieten voor briljanten paar in Nieuwerkerk

Human Interest 313 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Burgemeester Han Weber bracht maandag 29 april het eerste exemplaar van een fotoboek over Zuidplas mee voor Elly en Jos van der Wijngaart-Koorevaar. Het viel in de smaak bij het briljanten paar. “Heel mooi. Hier ben ik heel blij mee”, zei de bruid toen ze het boek doorbladerde. 

Elly (86) en Jos (89) zijn geboren en getogen in Rotterdam. In die stad hebben ze ook altijd gewerkt, in diverse winkels. Ze maakten de tijd mee dat alles nog apart afgewogen moest worden, de komst van de zelfbediening en klanten die kochten op de pof. Jos: “Als ik al het geld nog zou krijgen van de mensen die op de pof kochten, had ik nu een leuk pensioen.” Ook ‘s avonds en zelfs tijdens kerst stonden ze klaar voor hun klanten. “We hebben altijd hard moeten werken, maar daar hebben we nu de revenuen van”, aldus Jos.

Dat ze in 1980 in Nieuwerkerk belandden, was te danken aan een tip van Elly’s vader. Ze runden toen een winkeltje voor personeel van het Groot Handelsgebouw, maar woonden nog boven hun oude winkel. Van die kleine bovenwoning kwamen ze in een royaal hoekhuis terecht. “In het begin noemde we het ons vakantiehuis. Het was hier zo rustig en ruim.”
Elly en Jos wonen nog steeds in hetzelfde huis en zijn vast van plan om er te blijven. Elly: “Ik voel me soms net de koningin. Dan zit ik hier en draai mijn stoel naar het raam en zwaai naar de mensen die langskomen.”

Hun dochter vond Nieuwerkerk in het begin helemaal niets. Ze was blij toen ze trouwde en terugging naar Rotterdam, maar dat was van korte duur. Nu wonen de dochter en schoonzoon van Jos en Elly, de kleindochter en haar gezin allemaal in Nieuwerkerk. “Geweldig gezellig en makkelijk”, aldus Elly. James (8) en Sterre (2) komen vaak bij oma Elly en opa Jos. Dan doen ze een spelletje, gaan sjoelen of voetballen. “De achterkleinkinderen houden ons jong”, zegt Elly. “We hebben natuurlijk onze mankementjes, maar we voelen ons goed.”

In de 65 jaar samen hebben ze nog nooit ruzie gehad, hooguit eens een meningsverschil. Elly’s verklaring: “Ik ben een Stier, maar met hem kun je geen ruzie krijgen.” Jos is een Steenbok. (Annette van den Berg)