Minou Woestenenk komt graag naar u toe.
Minou Woestenenk komt graag naar u toe. Robbert Roos
Advertorial

Woestenenk Legal: thuis in het omgevingsrecht

Juridisch 240 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Omgevingsrecht? Wat is dat? Dat zijn alle regels die gaan over onze fysieke leefomgeving: de indeling (ruimte) van gronden en de bescherming van het milieu en de natuur. Vooral provincie en gemeente (en rijk en waterschap) besluiten daarover. Ze maken bijvoorbeeld omgevingsplannen (vroeger bestemmingsplannen) en besluiten over het verlenen van omgevingsvergunningen. Het kan ook gaan over voorkeursrechten en onteigeningsbesluiten. En over het toezicht daarop en de handhaving ervan. Al die besluiten hebben flinke invloed op uw woonsituatie of op uw bedrijfsvoering. Ziet u dat gebeuren? Dan is het slim om al meteen bij het begin vragen te stellen aan een ervaren specialist zoals Minou Woestenenk van Woestenenk Legal. In die fase is er immers nog de meeste kans om bij te sturen, indien nodig. Want de termijnen waarin een reactie op een besluit nog zinvol kan zijn, zijn kort én ‘fataal’: na afloop van die termijnen is reactie meestal niet meer mogelijk.

Minou Woestenenk is gespecialiseerd advocaat: de effecten van regels over ruimte en milieu zijn al bijna 35 jaar haar dagelijks werk. Ze leerde het vak in de praktijk kennen vanuit haar banen bij ingenieursbureaus en als juridisch beleidsambtenaar bij gemeente en provincie. “Met de poten in de modder’ vindt ze nog steeds een van de leukste dingen in haar werk: ze gaat graag zelf kijken bij haar cliënten.

Al in de jaren 70 zag ze bij de bouw van de stormvloedkering in de Oosterschelde als kind al met eigen ogen dat en hoe techniek kan dienen om ons land, de natuur en het milieu te beschermen, maar dat sommige materialen of processen die daarvoor nodig zijn ook schadelijk kunnen zijn. “Het is steeds zoeken naar de juiste balans. Dat vind ik het mooie van mijn vakgebied: de belangen van burgers, bedrijven en het milieu moeten altijd zorgvuldig tegen elkaar afgewogen worden op basis van harde feiten. Bij mijn cliënten is juist dáár iets mis gegaan. Ze vragen aan mij of dat te herstellen is, en of ik dat voor hen kan doen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een omgevingsdienst bepaalde feiten of belangen niet heeft onderzocht of niet heeft meegenomen in de afwegingen. Voor een goed advies in die situaties is grondige kennis van het omgevingsrecht nodig. En vooral ook veel praktijkervaring! Want ook technische adviezen (bijvoorbeeld geluid-, trilling- of geurhinder, verkeersveiligheid of parkeren) zijn soms noodzakelijk. Dat geldt ook voor sparren met collega-specialisten.” Gelukkig heeft Woestenenk in al die jaren een breed netwerk opgebouwd van technisch adviseurs én collega-advocaten. Ze kan niet alleen de juridische gevolgen van een besluit, maar ook de noodzaak van adviezen goed inschatten.

Ze heeft een bijzondere belangstelling voor de handhaving van regels: “daar krijgt het recht ‘handen en voeten’. De (financiële) belangen van bedrijven zijn enorm. Dan mag je die risico’s niet laten bestaan. Vanwege mijn langjarige en brede praktijkervaring vroeg Berghauser Pont mij om het boek Handhaving Omgevingsrecht te schrijven. Het is een praktische leidraad voor ambtenaren, ondernemers, studenten en advocaten. Het boek dat ik graag vanaf dag één als naslagwerk had gehad.” Ze is bezig met een nieuwe uitgave.

Sinds 1 januari 2014 werkt Woestenenk onder haar eigen naam, Zij is actief in heel Nederland. “Ik kom graag naar u toe.” Dat gaat natuurlijk in de gemeente Zuidplas en omgeving heel gemakkelijk. Heeft u een (juridische) vraag over de Omgevingswet, het omgevingsrecht of onteigeningsrecht , neem dan contact op om te ontdekken wat Woestenenk Legal voor u kan betekenen. In een eerste kosteloos gesprek van een half uur komt u daar snel achter! www.woestenenk-legal.nl