De IJssel viert het tweede doelpunt van Jelle Kuurstra (met haarband). (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De IJssel viert het tweede doelpunt van Jelle Kuurstra (met haarband). (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Met powerhockey naar zevenklapper

Sport 426 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel - Als een volleerd ruiter nam De IJssel zondag de volgende hindernis op weg naar het kampioenschap in de tweede klasse. Voor streekgenoot Waddinxveen hoefde de ploeg van Willem Kauffmann niet eens uit het zadel: 7-0.

Daarmee overtrof De IJssel de score van de 'heenwedstrijd' eerder dit seizoen in Waddinxveen toen de teller stopte bij 6-0. Tussen de nummer één en twaalf van de ranglijst gaapte een gat van 29 punten, maar hockeytechnisch is er sprake van een nog grotere kloof. Op sportpark Dorrestein speelde De IJssel als kat met de Waddinxveense muis. Die muis koos ervoor de weg naar de cirkel 'dicht te timmeren'. "Dat is hun goed recht", zei Kauffmann, die de Waddinxveense handbalverdediging had verwacht. Hij had zijn manschappen daarom opgedragen vooral het tempo hoog te houden. De Haagse oefenmeester zag echter een ploeg die slordig speelde en weinig diepgang had. Mede daardoor kon Waddinxveen, nog puntloos na dertien duels, twintig minuten de nul houden. Bij de derde Nieuwerkerkse strafcorner – een variant met eindstation Rowan Algera - was de beste man aan Waddinxveen-kant, doelman Evert ten Wolde, echter geklopt. Ondanks dat de bezoekers nog voor rust de 2-0 van Jelle Kuurstra moesten incasseren, viel de schade voor de ploeg van Bart Wisbrun nog alleszins mee (2-0). Kauffmann had op dat moment al gebroed op een ander plan voor de tweede helft. In de rust ging hij druk in de weer met het tactiekbord. "We speelden na rust compleet anders", zei hij na afloop. "Ik vond het zonde om met vier verdedigers te spelen. Daarnaast wilde ik een tweede spits om meer power te geven aan ons aanvalsspel. Aangezien we nooit zo spelen heb ik de jongens gevraagd of ze dat ook zagen zitten. Ook zij vonden het een aanvaardbaar risico." Meteen bij de start van de tweede helft zette De IJssel druk op Waddinxveen, dat zich geen raad wist met die speelwijze. Aangezien het tempo ook nog eens omhoog ging, werden de gasten volledig stuk gespeeld. De IJssel kreeg de ene na de andere kans. Aan het einde van de wedstrijd kon de ploeg een ongekend aantal van dertien strafcorners noteren. "Jelle Kuurstra kwam op een gegeven moment naar mij toe. Hij wist niet meer welke corner we moesten spelen. Alle varianten waren op."
Zes van de zeven Nieuwerkerkse goals vielen uit een strafcorner. Vincent Martens (2, waarvan 1 velddoelpunt), Jim Houtkamp, Joël Waasdorp en Berend van Kranenburg. Kauffmann kon tevreden een sigaretje opsteken na afloop en zijn grijns op zijn gezicht werd alleen maar groter toen hij hoorde dat de complete top vijf, buiten De IJssel, punten hadden verspeeld. "Alles schuift in elkaar, onder ons dan."
Hij weet ook dat De IJssel de komende weken een pittig programma wacht. Vrijdag is het bekertijd (Roomburg), zondag wacht Pijnacker en zondag 31 maart is de kraker tegen Ommoord. Duels om naar uit te kijken volgens de oefenmeester. "De beker heeft prioriteit twee, maar spelers sparen zit niet in mijn aard. Ik volg het Marc Lammers-principe. Veel spelen met de vaste basis om in een vast ritme te komen, waardoor je patronen verder kan inslijpen. Als de intensiteit naar beneden moet, doen we dat wel in de training."