Grutto's komen net als tureluurs en kieviten de afgelopen dertig jaar steeds minder voor.
Grutto's komen net als tureluurs en kieviten de afgelopen dertig jaar steeds minder voor. Foto: Pixabay

Actieplan Boerenlandvogels kan door met geld provincie

Landbouw / Visserij 150 keer gelezen

Regio - Het ‘Actieplan Boerenlandvogels 2019-2027’ kan in 2021 rekenen op financiële middelen van de provincie. Dat hebben de Provinciale Staten vorige week besloten tijdens de behandeling van de begroting voor 2021.

Het voorstel voor extra geld daartoe werd op initiatief van GroenLinks gezamenlijk ingediend door negen partijen. Het Actieplan Boerenlandvogels is opgesteld om weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit te versterken en te beschermen. 

De Boerenlandvogelbalans 2020 en andere rapporten laten zien dat de vogelstand van het open boerenland sinds 1990 met bijna 70 procent is teruggelopen.

Het Actieplan Boerenlandvogels werd in 2019 ondertekend door acht partijen - waaronder natuurorganisaties, agrarische collectieven en vrijwilligers - met een voortrekkersrol voor de provincie Zuid-Holland. Het programma loopt van 2019 t/m 2027, maar de financiering dreigde weg te vallen. In 2021 is volgens GroenLinks Zuid-Holland een bedrag van minimaal 1,4 miljoen euro nodig om het programma op een verantwoorde manier te laten doorlopen.

Het voorstel bij de begroting werd ondertekend door GroenLinks, VVD, PvdA, ChristenUnie/SGP, CDA, D66, Partij voor de Dieren, DENK en de SP.