Afbeelding

Moes de Tuin in | Blog van Annelies

Landbouw / Visserij 380 keer gelezen

We mogen!

Deze week kunnen we weer starten met zaaien. De tuinboon is aan de beurt! Wat een opluchting, we kunnen weer wat doen. 

Op koude bak want de volle grond is nog te hard en te koud. Diep van binnen willen we blijkbaar alvast op weg naar de lente. Toch gek dat sommigen onder ons, of moet ik zeggen de meesten, het liefst de hele winter overslaan en ongeduldig fast forward willen.

Weg van de koude en de toch nog donkere dagen. De lente en de zomer lonken als de ‘betere tijden’ van het jaar. Wat is dat toch? Het binnen willen blijven en lekker niets doen is wat mijn gevoel wil. Mijn hoofd vertelt mij toch wat anders. Jeetje wat ben jij lui; hoor ik dan ineens mijzelf zeggen tegen mijn spiegelbeeld.

Ga eens wat doen! Bij de natuurvolkeren van oudsher, waarvan er nog steeds enkele te vinden zijn, geven ze toe aan wat Moeder Aarde ze vertelt en laat zien. De winter is de tijd van contemplatie. Naar binnen keren met het vertrouwen dat het leven onder de oppervlakte van de aarde rust en broedt op het volgende groeizame seizoen. Dat het komt. Dat er een tijd is voor rusten en plannen en een tijd voor actief en zelfs overactief zijn. Wat een geduld. Dat is er hier in het Westen wel even op zijn kop gezet. Alles moet vooral doordraaien! Of het nou goed voelt of niet.

Dus ga ik gewoon alvast zaaien. De nederige tuinboon houdt van de kou mits zij beschermd wordt tegen strenge vorst. Dus toch maar een beetje Moeder Aarde manipuleren; lekker westers. Gelukkig ontkiemt en groeit de tuinboon naar gelang het weer wat warmer en zonniger wordt en stoort zich zeker niet aan mijn ongeduld. Ze doet haar eigen ding. Ook weer een les die ze ons leert.

Na het zaaien en het zorgen voor de tuinbonen ga ik toch mooi weer rustig naar binnen. In de tuin is er, naast het bewonderen van al het leven, nog niet echt wat te doen. Dan nu toch maar overgeven aan de winter? De aarde bepaalt uiteindelijk. Zeker nu de bodem nog wat bevroren is. Nog even geduld… straks mogen we knallen.

Bekijk de vierde video van ‘MOES de TUIN in’ over het beginnen van zaaien in een koude kas hier : https://youtu.be/7YUI1PrhbrE


Trouwens wist je dat als je tijdens de zaaiperiode inzet op wintergroente je nu nog onder andere boerenkool en prei uit je tuin kan halen. Dat de aardperen nu, na wat vorst, op zijn lekkerst zijn. Het zetmeel in de aardperen zet zich om in suikers na een paar nachtjes vorst.

En wist je dat in de traditionele Chinese-geneeswijzen-leer de winter in het teken staat van het element water. Water is leven gevend en onontbeerlijk voor alle processen op de aarde. Water kan bestaan in vele vormen. Van ijs tot stoom en alles wat ertussen ligt. Deze leer betrekt niet alleen het heersende seizoen op aarde hierin, zij betrekt ook onze gehele levenscyclus hierin. En water staat dan voor de periode na ons aardse leven. De periode waarin er niets meer te verstoppen valt en alles doorzichtig wordt. Dat is nog eens een manier van kijken…