Afbeelding

Da's niet gewoon man, Boef!

Column 426 keer gelezen

Rapper Boef – als je hem niet kent, dan je (klein)kinderen wel – had autopech op oudejaarsavond. Hij kreeg een lift van een groep dames. Dat is aardig! Van de lift werd live verslag gedaan op sociale media.
Boef, bekend van catchphrase 'gewoon Boef man!', noemde zijn helpers kechs in de tekst bij de video op Snapchat. Kechs wordt op straat gebruikt om je denigrerend uit te laten over vrouwen; klinkt als: hoeren.
Honderdduizenden volgers maakten kennis met Boefs kijk op vrouwen. Die houdt in: als je drinkt, 'sexy' gekleed bent en danst mag je geen vrouw heten. Een vrouw ben je als je hard werkt, studeert, bij je ouders op de bank zit en luistert. Netjes, braaf wachten tot De Ware je komt halen zodat je bij hem op de bank kunt zitten en luisteren, na hard werken of studeren.
Over Boefs actie en visie valt van alles te zeggen en in Nederland-meningenland wordt dat met graagte gedaan. Over de harde wind zijn we immers snel uitverontwaardigd; daar kan geen politicus of talkshowgast iemand direct voor verantwoordelijk houden.
Tegen Boef werd een populair pressiemiddel gebruikt dat ook tegen Dumpert en Voetbal International werd ingezet: een aanval op de inkomsten. Adverteerders of boekers worden door politici of mediapersoonlijkheden opgeroepen om geld terug te trekken en de beklaagde inkomstenderving te bezorgen vanuit het idee: hit 'em where it hurts – in de knip!
Of dat doeltreffend is betwijfel ik. Hoewel de beklaagden bulken van het geld worden er in elk geval excuses aangeboden. Sorry, en gefeliciteerd! Het lijkt mij echter sterk dat de verontwaardiging doeltreffend is.
Gijp, Boef en de Dumpert-reaguurder worden aangevallen door een groep die aan de overkant van 'de kloof' staat. Foute grappen en grove taal horen bij hun ik-ben-een-straatvechter-in-het-hypocriete-Hilversum-houding. Elke aanval, moreel of financieel, versterkt voor hun achterban hun positie tegenover de 'politiek correcten'. Mensen krijgen een hekel aan elkaar. Is dat de bedoeling van collectieve verontwaardiging?
Ik weet dus niet of zulke strijd in de media moet worden uitgevochten. Bij elke zet van elke speler speelt de vraag: is dit oprecht of is dit show? Het zou leerzamer zijn om af te spreken met Boef en zijn ouders om te praten over hoe Boef is gekomen tot zijn opvatting over vrouwen. Zonder camera's erbij kan elke discussant een mening of gedachte op het gemak overwegen, onderbouwen of –mijnen.
Ik ben het niet eens met Boef, maar hij hoeft mijn mening niet te delen. Graag zou ik eens met hem in gesprek gaan. Ik zou hem pressen: da's niet gewoon man, Boef! Misschien zijn we allebei rotsvast in onze overtuiging.
Elkaar elkaars normen en waarden opleggen moet wellicht niet het doel zijn van gesprekken en discussies. Misschien moeten we streven naar het hoogst haalbare: hardgrondige onenigheid onder een laklaag van beschaving. Daar valt nog wat te winnen!