"Zwangere vrouwen zijn heel onzeker wat eten betreft", zegt verloskundige Linda Rentes (tweede van links). Foto: Marjolein Slingerland

'Ik voel me altijd een zeurkous als ik uit eten ga'

Algemeen 579 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – "Geen carpaccio en vis tijdens de zwangerschap? Wel hoor. Maak de carpaccio van bijvoorbeeld bietjes en let bij de vis goed op dat die vers is en niet te lang ligt." Linda Rentes, verloskundige en oprichter van het 9 Maanden Menu, vertelt een grote groep zwangere dames over wat ze allemaal wél mogen eten tijdens de zwangerschap. "Zwangere vrouwen zijn heel onzeker wat eten betreft."

Door Marjolein Slingerland

Restaurant Van der Valk in Nieuwerkerk is op dinsdagavond 6 februari omgetoverd tot een walhalla voor zwangere vrouwen. De dames mogen alles eten wat op het menu staat en krijgen tussen de gerechten door tips voor een gezonde zwangerschap. "We hebben het vanavond niet over wat allemaal níet mag tijdens de zwangerschap, maar proberen zwangeren in de 'wél-stand' te krijgen", zegt Linda Rentes (57).
"De voorgeschreven 250 gram groente per dag red je alleen niet met alleen avondeten", vertelt ze de moeders in spe. "Neem daarom groente als snack of eet bijvoorbeeld een halve paprika bij de lunch. Met een halve paprika heb je namelijk genoeg vitamine C binnen voor de hele dag."
De zwangere vriendinnen Alexandra (29) en Jannet (35) zagen de uitnodiging voor de avond op Facebook voorbij komen. Ze zijn erg blij met het initiatief. Jannet: "Het is heerlijk dat ik me vanavond niet druk hoef te maken over wat ik eet. Ik voel me altijd een zeurkous als ik uit eten ga. Je moet altijd vragen wat er in een gerecht zit en of het doorgebakken is, daarom kies ik vaak maar voor de veilige dingen. Vanavond mag ik alles eten wat op mijn bord komt en leer ik ook nog over gezonde voeding." Een echte eyeopener voor de dames was de opmerking van Rentes dat Parmezaanse kaas wél mag tijdens de zwangerschap. Alexandra: "Ik heb altijd gedacht dat Parmezaanse kaas niet mocht omdat er rauwe melk in zit. Linda vertelde dat dit alleen voor zachte rauwmelkse kazen geldt."
Het 9 Maanden Menu is mede mogelijk gemaakt door Stichting Innovatie Glastuinbouw en het restaurant in Nieuwerkerk, waar het de komende tijd op de kaart staat.