SP'er Jan Baas.
SP'er Jan Baas.

SP niet tegen elke prijs terug in college

Politiek 374 keer gelezen

Zuidplas – De SP kan met een goed gevoel terugkijken op haar rol in het college. Dat zei lijsttrekker Jan Baas tijdens het Politiek Café vorige week in Moordrecht, dat slechts door een handjevol inwoners werd bezocht.

De SP, tijdens de vorige verkiezingen bedeeld met drie zetels, maakte voor het eerst deel uit van het college. De partij leverde met André Muller een wethouder. "Je weet dat als je deel uitmaakt van een coalitie, dat je dingen kríjgt, maar ook dat er punten niet gerealiseerd worden", reageerde Baas. "Vanuit dat oogpunt mogen we tevreden zijn. We hebben op het gebied van armoedebeleid toch een en ander weten door te drukken. Het doel was ook dertig procent sociale woningbouw te realiseren. Dat is gelukt. Ik ben ook blij met de dierenwelzijns-nota die is vastgesteld. Die is misschien niet de allerbeste, maar hij ís er wel. We hadden helemaal niets."

Baas is wel van mening dat er te weinig aandacht voor jongeren was. "Dan bedoel ik niet de jeugdzorg. Ik heb het over de zeg maar 'gewone' jongere, voor wie veel te weinig vertier is in de gemeente. Dat is te veel op de achtergrond gebleven."
De SP verloor onderweg André Muller, die om persoonlijke redenen het wethouderschap opgaf. De partij ging in de slotfase van de afgelopen collegeperiode verder zonder wethouder. "De tijd was te kort om iemand goed in te werken. We konden ons ei kwijt bij de andere wethouders. Dat was een goede oplossing."
Volgens Baas smaakt vier jaar college naar meer. "Maar niet tegen elke prijs", zegt hij. "Wij zijn tegen het Vijfde Dorp en dat is voor ons een heikel punt. Over bouwen bij de dorpen, inbreilocaties, valt met ons te praten, maar we gaan niet onderhandelen over bebouwing van het middengebied in de Zuidplaspolder."