Voorzitter Rinus Bosman van stichting Hospice-Elim en wethouder Jan Hordijk zijn respectievelijk 'dankbaar' en 'blij' met de voortgang van het project.
Voorzitter Rinus Bosman van stichting Hospice-Elim en wethouder Jan Hordijk zijn respectievelijk 'dankbaar' en 'blij' met de voortgang van het project.

Volgende stap voor bijna-thuis-huis Moerkapelle

Algemeen 781 keer gelezen

Moerkapelle - "Ik denk dat het gaat lukken", zei wethouder Jan Hordijk donderdag bij het tekenen van de overeenkomst die de komst van hospice Elim in Moerkapelle mogelijk moet maken. Hij doelde op het grote aantal - zestig - vrijwilligers dat de stichting achter het bijna-thuis-huis op de been wil brengen, om mensen de laatste fase van hun leven zo comfortabel mogelijk te laten doorbrengen.

Door Judith Rikken

Ook vrijwilligerscoördinator Henriëtte Pool ziet de toekomst rooskleurig in. Na een bericht over het hospice in kerkbladen die verschijnen in een grote cirkel rondom Rotterdam, kreeg ze al acht reacties van geïnteresseerden. "Een leuk begin. En de echte werving is nog niet eens gestart."

Voor de verzorging van vier gasten zijn naast een betaalde coördinator acht vrijwilligers per dag nodig, die in blokken van vier uur aanwezig zijn. Het hospice op kerkelijke grondslag zoekt nadrukkelijk naar mensen met een kerkelijke achtergrond. "Zodat zij de leefwereld van de gasten kunnen begrijpen en delen", legt bestuurslid Piet Bregman van de stichting Hospice-Elim uit. "Maar we hebben geen checklist waarop je moet invullen hoe vaak je naar de kerk gaat hoor", lacht voorzitter Rinus Bosman. "Vooral invoelingsvermogen is heel belangrijk. Overigens hoeven onze gasten ook niet per se kerkelijk te zijn. We staan open voor iedereen."

Met de gemeente is donderdag een overeenkomst getekend over de verdeling van de kosten. De stichting Hospice-Elim verkoopt een stukje van de aangekochte grond aan de Julianastraat/Middelweg aan de gemeente, zodat die de Middelweg door kan trekken en de situatie ter plekke veiliger wordt voor fietsers. "Dat is een wens die omwonenden al langer hebben", vertelt Willem Zwama van de gemeente. "Op het hoekje grond dat daarbij overblijft, wordt het hospice gebouwd." Volgens Rinus Bosman heeft overleg met omwonenden - die niet onverdeeld blij zijn met de komst van het hospice - er inmiddels toe geleid dat op de tekeningen het pand wat is gedraaid ten opzichte van het eerdere plan. "En verder begrijpen we dat het best even wennen is dat er op de plek waar nu soms paarden lopen en er vrij uitzicht op de polder is, een pand komt te staan." 

Wethouder Jan Hordijk zegt vooral blij te zijn met het hospice. "Ik ben in het hospice in Nieuwerkerk geweest en was zwaar onder de indruk van het werk dat daar wordt verricht. Mensen willen vaak het liefst thuis sterven. Maar wat is thuis? De situatie kan ook een te zware wissel trekken op het gezin. Dan is het prettig om afscheid te kunnen nemen in een bijna-thuis-huis." 

Voor de bouw van het hospice moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. De procedure daarvoor begint binnenkort. De stichting hoopt het pand in het najaar van 2019 te openen.