Het nieuwe college bij de beëdiging: Jan Verbeek, Jan Hordijk, Jan Willem Schuurman en Daan de Haas.
Het nieuwe college bij de beëdiging: Jan Verbeek, Jan Hordijk, Jan Willem Schuurman en Daan de Haas.

Nieuw college aangetreden

Politiek 482 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Zuidplas heeft nu ook officieel een nieuw college. Dinsdagavond werden de vier nieuwe wethouders geïnstalleerd.

Twee van de vier wethouders, de VVD'ers Jan Hordijk en Daan de Haas, maakten ook deel uit van het vorige college. Jan verbeek (CDA) keert na vier jaar terug. Jan Willem Schuurman (ChristenUnie/SGP) is het groentje van het gezelschap. "Maar we zullen hem niet laten verzuipen in zijn toch wel zware portefeuille", zei Jan Hordijk, die dinsdag het coalitieakkoord ten overstaan van de gemeenteraad verdedigde. Hij riep de oppositie op om in de ruimte te springen die 'het coalitieakkoord in hoofdlijnen' biedt. "We hebben met zijn allen één doel: een nog beter en mooier Zuidplas."

Doordat Hordijk, De Haas, Verbeek en Schuurman dorschuiven naar het college komen er in de raad vier plaatsen vrij. Die zullen worden ingenomen door Sep Pouwels, Cindy uit de Bulten (beiden VVD), Aart Slobbe (ChristenUnie/SGP) en Wim Janse (CDA).

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag werd afscheid genomen van wethouder Rik van Woudenberg. Zijn partij D66 maakt geen deel uit van de nieuwe coaitie. D66 kende een rampzalige verkiezingsuitslag. Burgemeester Gert-Jan Kats noemde Van Woudenberg, die volgende week woensdag een officieel afscheid krijgt, een 'bestuurder met pit'. D66-raadslid Frans Klovert sprak over een 'eerste' afscheid. Hij speculeerde op een terugkeer van Van Woudenberg als wethouder in een volgend 'nog beter' college.

Het nieuwe college had woensdagmorgen al het eerste overleg, donderdag en vrijdag zitten het vijfkoppige gezelschap in 'een hutje op de hei': in Ermelo.

Volgende week vrijdag en zaterdag gaan college en raad samen in afzondering, dan in Zeeland in Koudekerke. (Erik van Leeuwen)