Afbeelding

Verkenning Restveen Moordrecht gestart

Algemeen 312 keer gelezen

Moordrecht - Namens de provincie Zuid-Holland zijn vorige week twee adviseurs van het Centrum Landbouw en Milieu begonnen met verkenningen in het restveengebied bij Moordrecht. Deze polder van enkele honderden hectares staat vanwege de bodemdaling op de nominatie om een andere inrichting te krijgen.

Wat betreft de provincie, gemeente Zuidplas en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is er voor landbouw in het gebied nauwelijks meer toekomst. Het waterpeil wordt niet meer aangepast om de bodemdaling te volgen. De polder is aangewezen als 'knikpuntgebied', waar alternatieven voor de melkveebedrijfsvoering worden gezocht.
Volgens berichtgeving van het blad Nieuwe Oogst wil LTO Noord snel duidelijkheid in het proces. Leden van de land- en tuinbouworganisatie zouden niets zien in alternatieven zoals natte teelten als lisdodden en cranberries. Die teelten zijn volgens hen nog in een te experimenteel stadium.
Ook verkent de provincie de mogelijkheid van een pilot met zonnepanelen, en zijn recreatie, natte natuur, waterberging en natuurinclusieve landbouw in beeld.
Het restveengebied en polder Middelburg Tempelpolder tussen Bodegraven, Reeuwijk, Boskoop en Gouda zijn de eerste polders waarvan de landbouwfunctie door de provincie vanwege de bodemdaling wordt opgegeven.