(foto: Wikimedia Commons/Dick Mudde)
(foto: Wikimedia Commons/Dick Mudde)

Stilte rond Vijfde Dorp

Algemeen 779 keer gelezen

Zuidplas - In de gemeenteraad heerst ongerustheid over het uitblijven van nieuws rondom het 'bid', de bieding die Zuidplas deed voor woningbouw in het Vijfde Dorp. "We lopen grote financiële risico's", aldus Martin Damen, raadslid van PvdA/GroenLinks.

Door Erik van Leeuwen

Zuidplas bezit in de Zuidplaspolder voor vele miljoenen euro's aan grond. De gemeente moest de grond destijds verplicht aankopen om woningbouw in de toekomst mogelijk te maken. Als de provincie echter besluit om geen woningbouw toe te staan, moet de grond afgewaardeerd worden tot agrarische bestemming. De waarde daarvan is vele malen lager. Daarmee zou Zuidplas in één klap vele miljoenen kwijtraken. Volgens wethouder Jan Hordijk gaat het om een bedrag van zeven miljoen euro. Hij zei tijdens de raad van vorige week dinsdag de grote belangen die op het spel staan te kennen. "Daarom ook hebben we actief actie ondernomen richting provincie en Rotterdam, door een bid te doen."

Daarin doet Zuidplas een voorstel voor de hoeveelheden woningen die in de polder kunnen worden gebouwd. Het bid heeft nog niet tot concrete resultaten geleid, vertelde Hordijk ook. "We zijn wel druk in gesprek met én de provincie én projectontwikkelaars."

Raadslid Martin Damen vindt het allemaal lang duren. "Ik had eerlijk gezegd al nieuws verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar. Inmiddels zitten we in de zomer. Op één of ander moment zullen die gronden moeten worden afgewaardeerd. De tijd dringt dus." Damen vroeg daarom om meer druk op de provincie. "Meer dialoog met de provincie, maar ook met de gemeenteraad over het huisvestingsplan."

PvdA/GroenLinks voerde tijdens de verkiezingscampagne actie tegen het Vijfde Dorp. Damen: "De meerderheid van de raad is echter voor en wij gaan dan niet vanaf de zijlijn toekijken. Als het Vijfde Dorp er komt, willen we voldoende sociale woningbouw. Daar is een enorme behoefte aan."

Omdat de zorgen van Hordijk en PvdA/GroenLinks werden gedeeld door de gehele raad, volgt na de zomer een besloten sessie over de situatie.