Rob Hielema van 't Wapen van Moerkapelle is de komende weken supporter van de Rode Duivels.
Rob Hielema van 't Wapen van Moerkapelle is de komende weken supporter van de Rode Duivels. Foto: Judith Rikken

'Wij houden nu eenmaal veel van versieren'

Algemeen 435 keer gelezen

Moerkapelle - Het Nederlands elftal is er niet bij op het WK voetbal dat donderdag in Rusland begint, maar een feestje bouwen ze in Moerkapelle toch. Het plaatselijke café is supporter van de Belgen.

'Kilometers' oranje vlaggetjes zegt uitbater Rob Hielema van 't Wapen van Moerkapelle normaal gesproken op te hangen als Nederland meedoet aan een groot toernooi. "Wij houden van versieren. Maar we doen helaas al jaren niet meer mee. Het idee om België te steunen is bij een borreltje ontstaan."
De keuze voor de zuiderburen is maandagmiddag niet voor iedereen even voor de hand liggend. "Ik vroeg me al af: waarom nou België", lacht een gast aan de toog. "Ze kennen hier het Belgische volkslied niet eens." Voor de Marokkaanse ploeg was ook wat te zeggen geweest, erkent Hielema. "Daarin spelen de meeste Nederlandse voetballers."

Kanshebber
Feit is dat een in het dorp woonachtige Belg aanbood de feestartikelen, zoals vlaggen en slingers, te leveren. Om die reden zijn de Rode Duivels nu verzekerd van de Moerkapelse steun.
"Ik héb ook wel iets met het Belgische volk", zegt Hielema. "Dat praat toch ook nog een beetje Nederlands. En België heeft een goeie voetbalploeg, zeker een kanshebber."

De foto's van zijn versierde café die de eigenaar op Facebook plaatste, werden volgens hem in één dag ruim tweeduizend keer bekeken. "Ik krijg reacties van Belgen die in Nederland wonen, die zeggen dat ze hier naar de wedstrijden komen kijken. We zullen zien. Maandag speelt België voor het eerst, tegen Panama." (Judith Rikken)