Ron Luijten: “We hebben een selectie die rechtvaardigt om kampioen te worden.” (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Ron Luijten: “We hebben een selectie die rechtvaardigt om kampioen te worden.” (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Vierde klasse als tijdelijke verblijfplaats voor vv Nieuwerkerk

Sport 724 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Bij Nieuwerkerk staan de komende jaren in het teken van terrein winnen. Na de overstap van de zondag (eerste klasse) naar de zaterdag beginnen de Dorresteinbewoners op het laagste standaardniveau: de vierde klasse. "Eén jaar vierde klasse is zat", zei trainer Ron Luijten donderdag bij de eerste kennismaking met de spelersgroep. "Doe me een lol, zet me niet voor schut."

"We hebben ook een selectie die het rechtvaardigt om te roepen dat we kampioen moeten worden", aldus Luijten, die zelfs nog een stapje verder ging door te zeggen dat Nieuwerkerk binnen drie jaar in de tweede klasse moet spelen.

Nieuwerkerk mag dan in het nieuwe seizoen in de vierde klasse starten, de organisatie en structuur is nog die van een eersteklasser. En met twaalf, dertien spelers die in het verleden in de hoofdklasse of eerste klasse speelden, is de ploeg van Luijten al voordat de eerste bal is getrapt en de indeling bekend is gemaakt de torenhoge favoriet voor de titel.

Voor de twee selectie-elftallen heeft Nieuwerkerk een zeer uitgebreide staf samengesteld waar alle disciplines in vertegenwoordigd zijn. Fysiotherapeut en hersteltrainer Kevin Neleman geeft leiding aan de medische staf, met Claudia Tussenbroek als tweede fysiotherapeut en verzorger én Stacey van Lint als verzorger.
"We willen een klimaat creëren waarin iedereen optimaal kan presteren", reageerde Luijten, die erkende dat de 'inrichting' niet past bij een vierdeklasser. "De vierde klasse is voor ons een tijdelijke situatie. Het moet zo omdat de reglementen het voorschrijven. Liever waren we ook op een hoger niveau ingestapt, maar de regels zijn nou eenmaal zo. We pakken het serieus aan."

Dat was ook de boodschap vorige week donderdag in de businessruimte van de club richting de nieuwe selectie. Waar voorzitter Hans Jeroense de doelstelling nog voorzichtig verwoordde ('We moeten voor de prijzen spelen') liet Luijten duidelijk weten wat het doel is voor komend seizoen: kampioen worden. "En daar gaan we alles voor doen. Als het moet zullen wij, de technische staf en ik, het hard spelen. Eerlijk, maar wel hard", waarschuwde hij spelers om vooral niet de kantjes er vanaf te lopen. "Denk je het met minder dan honderd procent te willen gaan doen, be my guest. Voor jou een ander."

Hij waarschuwde de selectie ook om niet te makkelijk over de vierde klasse te denken. "In mentaal opzicht zullen we op de proef gesteld worden. We gaan echt niet wedstrijden spelen waar we achter elkaar zestien man kunnen passeren. Tegenstanders zullen tegen ons extra gebrand zijn. Ze gaan met de kont in het eigen strafschopgebied hangen. Ze gaan je ook af en toe een rotschop geven. Verwacht niet dat de rode loper uitgaat. Het is onze gezamenlijke taak om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat."

Dat begint al de komende weken, want eerdaags kunnen alle spelers een bericht in hun mailbox verwachten van Kevin Neleman. De tijd van niks doen en alleen maar uitrusten is voorbij. "Ze krijgen serieus huiswerk mee", zei de fysiotherapeut en hersteltrainer. "Dat bestaat uit conditie- en krachttraining."

"Die krachttraining kunnen jullie thuis doen", liet Neleman de spelers weten. "Dat is training gericht op liezen én hamstrings. Vaak ontstaan daar blessures door overbelasting in de voorbereiding."

En om de spelers 'positief' te prikkelen liet Neleman doorschemeren dat alle spelers in de eerste week getest zullen worden. "Mijn advies: volg mijn advies."