De 'echte Zeeuwse' krijgt bezoek van burgemeester Kats. Zus en schoonzus kwamen in Zeeuwse klederdracht.
De 'echte Zeeuwse' krijgt bezoek van burgemeester Kats. Zus en schoonzus kwamen in Zeeuwse klederdracht.

'Pittige tante' viert honderdste verjaardag

Algemeen 620 keer gelezen

Moerkapelle - Vergezeld door haar zus en schoonzus in Zeeuwse klederdracht heeft Sina Louws-Melse donderdag haar honderdste verjaardag gevierd. Burgemeester Gert-Jan Kats bracht de eeuweling een bezoek en feliciteerde haar met het bereiken van de mijlpaal.

Haar lijst van nakomelingen is indrukwekkend: zes kinderen, achttien kleinkinderen, 21 achterkleinkinderen en één achterachterkleinkind. Aan familie geen gebrek voor de in Aagtekerke op het eiland Walcheren geboren 'Zeeuwse', die na de oorlog met haar man Marinus naar Zoetermeer verhuisde.

'Veertigurige
werkweek? Eerder
het dubbele'

"In Aagtekerke stond alles onder water", zegt zoon Jaap (72). "Er was helemaal niets meer. Vandaar dat mijn ouders naar het westen zijn gegaan. In Zoetermeer hebben ze jarenlang een loonbedrijf gehad."

Zijn moeder was de drijvende kracht van dat bedrijf. "Ze regelde alles. Van werken was ze nooit vies. Veertigurige werkweken? Nou, eerder het dubbele. Ze heeft nooit gerookt, nooit sterke drank gedronken."
Haar gezondheid is, voor een honderdjarige, nog goed. "Ze is alleen blind en hoort weinig meer, maar voor de rest is ze nog bijdehand genoeg hoor", vervolgt Jaap.

"Ze is altijd een pittige tante geweest", zegt Linda Louws, één van haar kleinkinderen. "Een doetje is ze zeker nooit geweest", vult haar vader Jaap aan. "Een typisch Zeeuwse."

Linda: "Als iets haar niet zinde, kreeg je dat meteen te horen. Ze was lief, maar kon ook heel stug zijn."

Ze woont nu in woonzorgcentrum Beth-San in Moerkapelle. "Ze heeft tot haar 92e jaar zelfstandig gewoond", zegt zoon Jaap.