De Boeve Hoeve.
De Boeve Hoeve. Foto: Nicole Lamers

Dankzij google opgeleid tot bouwvakker

Algemeen 1.255 keer gelezen

Moordrecht - De 47-jarige Fred Boevé vond het even lastig om zijn geboortedorp Zevenhuizen te verlaten, maar slechts een paar meter verderop, net over de grens met Moordrecht, stond een boerderij waar zijn vrouw Alise (42) in het jaar 2004 meteen als een blok voor viel. Hij had nog wat koudwatervrees. Toch kochten ze het en doopten het pand om tot 'de Boeve Hoeve'.

De boerderij aan de Middelweg komt oorspronkelijk uit 1895 en werd tot 2004 bewoond door de familie Den Boer. "Dat was een echte boerenfamilie die koeien hield. Alles aan het pand was oud, van binnen en van buiten. Alles was donkerbruin en hing met touwtjes en plakband aan elkaar", vertelt Boevé. Hij grijnst. "We konden het pand wel betalen, maar hadden vervolgens geen geld meer voor een aannemer en dus hebben we alles zelf gedaan. Of we konden klussen? Nooit gedaan, maar met google kom je een heel eind. We hebben zelf gesloopt, gemetseld, tegels gelegd en leren voegen. Je wordt er vanzelf steeds handiger in. Ik heb ook tegen Alise gezegd: stel dat ik ooit stop met mijn consultancybedrijf, dan word ik klusser."

Op 29 december 2004 kregen ze de sleutel en zijn ze begonnen met slopen. "In het hele pand was geen centrale verwarming, er waren kachels, en overal waren van die oerlelijke plafonds. Vervolgens hebben we alles geïsoleerd, want overal waren alleen maar kranten tegenaan geplakt. We kwamen zelfs kranten uit 1963 tegen." Bijna een jaar zijn ze bezig geweest, met hulp van vrienden en familie. "Het was hier net de zoete inval, dan kwam die weer een dagje helpen en dan die, wel gezellig hoor." Of hij wel eens gedacht heeft: waar ben ik aan begonnen? "Tuurlijk. Als we ontdekten dat balken onder de vloer verrot waren bijvoorbeeld en het dak dat toen nog bestond uit stalen platen heftig bewoog door de wind. Er waren echt wel eens benauwde momenten."

Pekelbakken
Maar nu leidt Boevé met trots iedereen rond. "We hebben sommige onderdelen bewust bewaard of in ere hersteld." Hij vertelt over de pekelbakken in de kelder die gebruikt werden voor het pekelen van vlees. "Men had toen nog geen koelkast en het vlees moest toch bewaard kunnen worden. In de wanden zit zoveel zout dat geen verf erop blijft zitten." Aan de ruimte waarin de ham en paling werden gerookt, heeft Boevé nauwelijks iets veranderd. "Dat is toch mooi, die geschiedenis. Dat maakt dit pand zo bijzonder, het leeft echt. Er zit een verhaal aan vast."

Op 29 oktober 2005 waren de woonkamer, slaapkamer en badkamer zo ver klaar dat het enorme pand weer bewoond kon worden. "Toen wij aan dit project begonnen heb ik eerst een vergunning aangevraagd voor de bouw van een kippenhok. Daar moesten ze bij de gemeente wel om lachen. Ik wilde laten zien dat we alles via het boekje wilde doen." Boevé lacht.

Ze woonden er koud een week toen Alise zwanger bleek te zijn. "Heel bijzonder. Wij wilden heel graag kinderen, maar het lukte niet en waren al met IVF bezig. En toen, ineens ...was het gelukt. Het moest zo zijn. Lonneke diende zich aan." Na Lonneke die nu 11 jaar is, kwam een tweeling, Bas en Dirk-Jan (10) en Wout is nu een jaar. Dat Alise en Fred zich gelukkig prijzen met hun vier kinderen, blijkt uit alle kindvriendelijke hoekjes die in en om het huis zijn gemaakt. In de voormalige koeienstal hangen drie schommels, in de voortuin staat een enorme trampoline en de bovendieping, inclusief de opkamer, is geheel afgestemd op kinderen.

Lonneke laat trots haar slaapkamer zien met bedstee en haar aparte speelkamer. Bas en Dirk-Jan hebben ieder een eigen kamer met een door pa gemaakte hoogslaper. Dirk-Jan is gek op turnen en heeft ringen in zijn kamer hangen waarmee hij kan zwieren en zwaaien.

De keuken is nagemaakt uit een Frans receptenboek. "Dat kwamen we tegen en we waren meteen verkocht. We wilden graag iets aparts. We hebben die keuken gewoon nagebouwd." In de keuken, maar ook in andere vertrekken staan of liggen overal spullen. "Dat past wel een beetje bij ons, we zijn niet zo steriel. We zijn ook echte verzamelaars." Boevé laat in één van de schuren zien dat er oude motoren staan, zelfs een Liberator uit 1942. "Daar hebben de Canadezen op gereden toen ze ons land hebben bevrijd."

Bed & breakfast
Het bijgebouw achter de schuur wordt verbouwd. Boevé vertelt: "We gaan hier een bed & breakfast beginnen. De vergunning is al rond." Hij doet de deur open. De bovenverdieping ziet er bijna romantisch uit met uitzicht op de moestuin. De ruimte moet nog ingericht worden. Beneden, waar een tweede appartement is gepland, moet alles nog gebeuren. Het dient nu nog als opslagruimte. En dan zijn op het terrein van de Boeve hoeve ook nog twee paardenstallen. "Vroeger werkte Alise bij de politie, maar nu verzorgt ze zeven paarden. Met de paarden wordt gefokt. Kijk, als je die kant opkijkt, zie je in de verte de Euromast liggen. Wat een mooie plek, hè?"

Uw huis ook in de rubriek Ongewoon? Stuur een mail naar: redactie@hvh-waddinxveen.nl of redactie@hvh-zuidplas.nl