Afbeelding
Foto: Joffi/Pixabay

Nieuwerkerkse bedrijven en klanten opgelicht

Algemeen 540 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - In korte tijd zijn bedrijven en klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omgeving gedupeerd door criminelen die e-mailaccounts hacken en gebruikmaken van nep e-mailadressen. Politie Gouda onderzoekt vijf zaken en waarschuwt voor deze vorm van oplichting en hacking.

In de zaken die de politie onderzoekt, hackten criminelen een e-mailaccount van een bedrijf. Zo konden zij e-mails naar klanten versturen. In die mails sturen zij bijvoorbeeld facturen met daarin de smoes dat het rekeningnummer is gewijzigd. Nietsvermoedend betaalden verschillende klanten deze facturen. Pas later blijkt bij deze vorm van oplichting dat het geld is overgemaakt naar criminelen, die meestal vanuit het buitenland opereren. De schade loopt in de nu bekende gevallen op van tienduizend tot boven de honderdduizend euro.
Ook sturen criminelen de administratie van een bedrijf steeds vaker per e-mail een betaalopdracht om geld over te maken naar een zogenaamde klant. Dit doen zij uit naam van de directeur/CEO, waarbij zij gebruikmaken van een nep e-mailadres dat erg lijkt op dat van de directeur/CEO. Criminelen gebruiken daarbij informatie die zij vinden op de websites en de social media-pagina's van bedrijven, zoals LinkedIn.

De politie beveelt het gebruik van een uniek wachtwoord aan en adviseert om als dit mogelijk is de twee-staps-verificatie aan te zetten. Daarbij is een extra code via sms nodig om in te kunnen loggen. Ook noemt de politie het verstandig om bij het betalen van facturen het bedrag en rekeningnummer bij de crediteur of leidinggevende te checken.