Opperste concentratie bij raadslid Serena Ruifrok-Rodenburg. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Opperste concentratie bij raadslid Serena Ruifrok-Rodenburg. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Jeu de boules leeft

Algemeen 355 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Het gaat goed met Jeu de Boules Club Nieuwerkerk en daar pikt ook het Raadhuispleintoernooi, hét toernooi van de club, zijn graantje van mee. Bij de 27ste editie, afgelopen zaterdag, was er een recordaantal inschrijvingen.

In 1991 was de eerste editie van het toernooi. Sindsdien is het een traditie dat lokale politici en prominenten acte de présence geven op hét plein in Nieuwerkerk, dat door inwoners óf bewonderd óf verafschuwd wordt. "Ik vind het een prachtig plein, Renaissance-achtig", zegt Wilco Dekker van de jeu de boulesclub. Maar belangrijker: het plein leent zich bij uitstek voor het jaarlijkse topevenement van de club. "Dit is een unieke locatie die een unieke sfeer oproept", aldus Dekker. "Wij organiseren het toernooi elk jaar met veel plezier."
's Morgens worden er zes, zeven vrachtwagens vol zand gestort, daarna worden in een paar uur tijd de banen gereed gemaakt. En als alle jeu de boulers zijn vertrokken, wordt al het zand weer netjes opgeruimd. "We hadden dit jaar vijftig teams. Ruim honderdvijftig inschrijvingen en dat is echt de max", vertelt Dekker. "We hebben zelfs mensen op de wachtlijst moeten zetten. Dat we dit toernooi zó kunnen neerzetten, daar ben ik echt waanzinnig trots op."
Gezelligheid is belangrijk, maar het toernooi heeft ook een netwerkfunctie. "Het is een beetje zien en gezien worden", reageert SP-raadslid Jan Baas."