Op de vrolijke klanken van salsamuziek werden de deelnemers op het strand alvast in de stemming gebracht.(foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Op de vrolijke klanken van salsamuziek werden de deelnemers op het strand alvast in de stemming gebracht.(foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Zomerduik in het zuiverste water

Algemeen 406 keer gelezen

Nesselande - "Ja, wiegen met die heupen. Kom op, meiden én jongens." Coach Helen kreeg de stemming er goed in bij de salsaclinic voordat de eerste Zomerduik in de Zevenhuizerplas zondag plaatsvond.

Een kleine vijftig zwemmers kwam af op de eerste editie van de Zomerduik, waarbij afstanden van 250 en 500 meter konden worden gezwommen. "Afgekeken van de Costa Brava, daar schijnen ze dit veelvuldig te doen", zei Esther Schulte van bewonersorganisatie WONIO in Nesselande. Op de vrolijke klanken van salsamuziek werden de deelnemers op het strand alvast in de stemming gebracht. "Je zou dit kunnen zien als de zomerse equivalent van de Nieuwjaarsduik die hier op 1 januari elk jaar wordt georganiseerd", vervolgt Schulte. "Maar bij die Nieuwjaarsduik is het het water in en het water uit. Van zwemmen is niet echt sprake."

Schulte, die namens WONIO in de werkgroep Zevenhuizerplas zit, is het juist te doen om mensen meer te laten zwemmen. "De Zevenhuizerplas is één van de mooiste plaatsen in Nederland om in natuurwater te zwemmen. Het water is schoon en helder. Je kunt altijd de bodem zien. Ik vind het echt een pareltje onder het natuurwater. Het is daarom ontzettend jammer dat er heel weinig in de plas gezwommen wordt. Mensen beseffen niet dat ze hier een prachtig zwembad voor hun deur hebben liggen."
Naast de Zomerduik houdt de bewonersorganisatie regelmatig een schoonmaakoperatie op de plas. Dat het Schulte menens is, blijkt wel uit het feit dat ze met de gemeente Rotterdam en de provincie in gesprek is over een soort zwembad in de plas. "Een afgeschermd deel. Er wordt onderzoek naar gedaan of dat mogelijk is en vooral hoe we dat deel van het water iets warmer kunnen krijgen, waardoor we een langere periode kunnen zwemmen."

Zondag was de temperatuur in elk geval niet het probleem. Vlak voor de eerste Zomerduik gaf de thermometer 23,5 graden aan. "Perfecte zwemtemperatuur", aldus Amber Reijm uit Nieuwerkerk, die zwemclinics gaf.
"Zwemdiploma's halen is één, maar je moet wel blijven oefenen om goed te blijven zwemmen. Vaak zie je dat kinderen A, B en C halen en dan eigenlijk alleen nog gaan zwemmen in vakanties. Dat is veel te weinig. Ik geef tijdens clinics aanwijzigingen waar ze op moeten letten. In de zomer zijn de clinics elke zaterdag om twaalf uur 's middags."