Afbeelding

Helft minder inbraken in Zuidplas

Algemeen 200 keer gelezen

Zuidplas - Het aantal woninginbraken in de gemeente Zuidplas is fors gedaald. Waren het er vorig jaar nog 55, dit jaar staat de teller in de periode van januari tot 1 juli op 29.

Een daling van maar liefst 47 procent. Van deze 29 woninginbraken waren 9 pogingen en 20 voltooide woninginbraken. Dit blijkt uit de veiligheidscijfers die onlangs door de gemeente kenbaar zijn gemaakt.

Ook het aantal autoinbraken is gedaald, van 58 in het jaar 2017 tot 48 in de eerste helft van dit jaar. Een daling van 17 procent. De meeste autoinbraken vonden plaats in Nieuwerkerk aan den IJssel. Voor wat betreft diefstal uit overige voertuigen (bedrijfsauto's) is er een stijging van 29 procent zichtbaar van 17 in het jaar 2017 naar 22 dit jaar.

Het aantal diefstallen van motorvoertuigen bedroeg 16 tegenover 21 vorig jaar, dat is een daling van 24 procent. De afname is vooral te zien vanaf april. Opmerkelijk is dat veel voertuigen vooral worden ontvreemd in Zevenhuizen.

Het aantal meldingen dat wordt gedaan met betrekking tot overlast van jeugd laat ieen lichte stijging zien van 105 in het jaar 2017 naar 111 dit jaar.

Van de 111 meldingen kwamen er 47 uit Nieuwerkerk, 26 uit Moerkapelle, 13 uit Zevenhuizen en 25 uit Moordrecht. Vooral het aantal overlastmeldingen in Moerkapelle en Moordrecht is flink gestegen. Overlast in Moordrecht had vooral plaats op De Smidse, de Kerklaan en de Ambachtweg.

Burgemeester Kats reageerde op de cijfers: "Het gaat steeds beter met de veiligheid in Zuidplas. De eerste zes maanden van dit jaar laten een daling zien van het aantal woning- en bedrijfsinbraken, geweldsdelicten en diefstallen uit en van voertuigen. Er is wel een lichte stijging van het aantal meldingen van overlast door jongeren. We blijven met de politie waakzaam."

Op de site van de politie, team Zuidplas/Waddinxveen, was deze week ook te lezen dat in Nieuwerkerk aan den IJssel een bestuurder is aangehouden vanwege het rijden onder invloed van drugs. Een arts heeft bloed afgenomen, wat onderzocht zal worden door het Nederlands Forensisch Instituut. Aan de hand van deze uitslag kan worden bepaald of de verdachte boven de grenswaarde zat. Van begin dit jaar tot nu, zijn in totaal 35 bestuurders aangehouden in Zuidplas en Waddinxveen, voor het rijden onder invloed van drugs.