Na gedane arbeid is het goed roetsjen. Een foto voor het thuisfront is snel gemaakt. (foto en tekst: Pepijn de Groot)
Na gedane arbeid is het goed roetsjen. Een foto voor het thuisfront is snel gemaakt. (foto en tekst: Pepijn de Groot)

Scouts uit alle landen glijden Ringvaart in

Algemeen 246 keer gelezen

Nieuwerkerk – Verkoeling is geen overbodige luxe bij een hittegolf. Bij scouting Nieuwerkerk begrepen ze dat maar al te goed: voor de afsluiting van de Roverway, een internationaal scoutingkamp, werd vorige week op de warmste dag van het jaar door een internationaal gezelschap een waterglijbaan gemaakt. Voordat er geplonsd kon worden moest eerst flink afgezien worden.

In de bloedhete middag steken Cypriotische, Sloveense, Italiaanse, Portugese, Franse, Spaanse, Luxemburgse, Engelse en Nieuwerkerkse scouts de handen uit de mouwen om gezamenlijk een glijbaan te maken om de ringvaart mee in te roetsjen. Onder leiding van een Portugese bouwmeester wordt in de brandende zon een driepoot tegen een ramp gebouwd. "Don't spill your energy!" "Push the ramp, damn it!"
De Roverway is een internationaal evenement voor scouts tussen 16 en 22 jaar dat vorige week maandag werd afgetrapt op het Haagse strand. Daar kwamen 4500 scouts uit zo'n twintig landen bijeen om over verschillende paths uit te waaieren over scoutend Nederland. Zestig scouts sloegen hun kamp op bij het scoutinggebouw aan de Nieuwerkerkse Schielandweg.
Madelon Breemer, die samen met Edwin de Bruijn en Debbie Verboom verantwoordelijk is voor de organisatie van het Nieuwerkerkse path, slaat de bouw goedkeurend gade. Toen ze een paar jaar geleden gevraagd werd voor de organisatie, twijfelde ze even. "Maar ik dacht: het is een uitdaging. Je laten uitdagen is typisch scouting. Het is ook heel leuk om een gids te zijn in je eigen dorp voor een buitenlandse groep."

Edward Vleeschdraager helpt een handje bij de Roverway en kent als doorgewinterde scout wiens kinderen nu bij de scouting zitten ook de kracht van de organisatie. "Het is een optimale teamsport, eigenlijk. Vaak hebben teamsporten toch een enkele sterspeler. Omdat scouting zo divers is – het gaat van hiken en knopen leggen tot zelfreflectie – heeft iedereen iets om in te excelleren. Bij scouting heb ik leren samenwerken, dat komt nog altijd van pas."
Dat is te zien bij de waterglijbaan. Met tientallen scouts is de klus zo geklaard, inclusief drinkpauzes. Die Hollandse hitte verrast de internationale scouts. "Ik had t-shirts met lange mouwen en een regenjas ingepakt. Ik dacht dat Nederland regenachtig was, maar het blijkt een mediterraan klimaat te hebben!", zegt de 17-jarige Cyprioot Kimon verwonderd.

Met de Engelse Nick (17), de Luxemburgse Hana (19) en de Schotse Tudor (20) puft Kimon even uit. Over het Nederland dat ze gezien hebben – onder andere de Nieuwerkerkse molen en de Goudse kaasmarkt – zijn ze erg te spreken. Over Nederlanders zijn ze ook lovend. Hana: "Ze zijn behulpzaam, easy going. Het leuke aan scouting is dat je, met dit soort internationale evenementen, heel goed nieuwe culturen leert kennen."

Rond de klok van drie staat de waterglijbaan als een huis en neemt elke scout een duik in de ringvaart. Je hoeft geen woord over de grens te spreken om te horen dat het water niet lekker smaakt. Van de plons kikkeren de scouts wel op waarna ze zich kunnen opmaken voor het slotweekend in Zeewolde.