Nico en Truus Ramkema-Houweling vierden 7 augustus hun diamanten bruiloft. (foto en tekst: Judith Rikken)
Nico en Truus Ramkema-Houweling vierden 7 augustus hun diamanten bruiloft. (foto en tekst: Judith Rikken)

'We zaten zó op de kast'

Algemeen 245 keer gelezen

Moerkapelle - De kaas van het brood liet ze zich niet eten. Dat blijkt wel als Truus Ramkema-Houweling op de dag van haar zestigjarig huwelijk met Nico Ramkema aan loco-burgemeester Jan Hordijk vertelt hoe zij meer dan een halve eeuw geleden aan hun woning in de Moerkapelse Coymansstraat zijn gekomen.

De nu 82-jarige Truus stapte in 1967 op hoge poten naar de toenmalige burgemeester Keijzer om hun nijpende woonsituatie met drie kleine kinderen in een houten huisje op haar vaders tuin aan de orde te stellen. "Hier heeft u een stuyvesantje en een bak koffie, daarmee komt u wel bij", zo had Keijzer geprobeerd haar te kalmeren. Maar de moeder-met-een-missie kreeg wat ze wilde: nadat haar tekeningen van nieuw te bouwen woningen in het dorp waren getoond, was ze met de mededeling 'u bent de eerste' tevreden huiswaarts gekeerd.
In de Coymansstraat is het paar - zij een echte Moerkapelse, hij Alphenaar die opgroeide in Bleiswijk - al 51 jaar gelukkig. "Ja, we hebben weleens ruzie gehad", zegt zij, "want ik ben een driftkop, en hij ook. We zaten zó op de kast, maar het was ook altijd snel weer over. Als er liefde in het spel is en je elkaar trouw blijft, dan blijf je gewoon bij elkaar."
Ze zijn nog steeds gek op elkaar, weet de dochter van het jubilerende echtpaar. Al kan Truus zich niet precies meer voor de geest halen waar ze nu voor viel, toen Nico (nu 82) haar voor een eerste afspraakje bij de ijssalon aan de Moerdijkstraat uitnodigde. "Hij zal me wel aangestaan hebben. Hij was schoon en netjes en had niet van die taal." En waarom Nico voor Truus ging? "Ze was de knapste die rondliep", zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. "We zijn een paar keer gaan fietsen en zo is het aan gebleven."
De twee werkten bij vele werkgevers - zij veelal in de huishouding, maar soms ook in de tuinbouw om een extra centje bij te verdienen voor bijvoorbeeld nieuwe ledikantjes, hij onder andere als onderhoudsmonteur en vrachtwagenchauffeur. Ze hebben vijf klein- en vier achterkleinkinderen. Met veertig gasten aan de dis in een wokrestaurant - "Allemaal mensen die ons dierbaar zijn" - vierden ze hun jubileum op de datum waarop ze in 1958 trouwden: 7 augustus.