Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Lauw Vos gaat klimmen voor Tour for Life

Algemeen 391 keer gelezen

Zevenhuizen – Lauw Vos (61) is al zijn hele leven een duursporter. Vanaf volgende week zondag staat hij voor een nieuwe krachtproef. De Zevenhuizenaar doet met een team collega's mee aan de Tour for Life, een etappewedstrijd met negentienduizend hoogtemeters.

"Ik ben al een aardige klimgeit aan het worden", zegt Vos over zijn voorbereiding op de tiende Tour for Life die op 26 augustus in het Noord-Italiaanse Bardonecchia begint en acht dagen later in Limburg eindigt. De Zevenhuizenaar zocht tijdens zijn vakantie in Frankrijk bewust de cols op. "In de Vogezen heb ik de Grand Ballon gedaan, in de Alpen onder andere de Croix de la Fer en de Alpe d'Huez."
Die laatste berg, die bekend staat als de 'Nederlandse' berg vanwege het vele wielrensucces in de Tour de France, bedwong Vos maar liefst zes keer. Niets wil hij aan het toeval overlaten. "In Nederland is het geen kunst om 150 kilometer te fietsen, bergop wordt een ander verhaal." Zijn tactiek heeft hij al uitgestippeld: "Vooral mijn eigen tempo rijden."

De deelnemers aan de Tour for Life, dat het doel heeft om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de Daniel den Hoed Stichting, krijgen de nodige 'cols' voor de kiezen. "Vooral het begin wordt lastig", zegt Vos. "Op de eerste dag gaan we net over de grens bij Frankrijk de Col de Mont Cenis en de Col de l'Iseran over. Op die eerste col moet er gelijk 37 kilometer geklimd worden. Ook de tweede dag wordt zwaar met vier cols. Daarna wordt het wat minder zwaar, maar elke dag staat er wel gemiddeld 150 kilometer op het programma."
Via de Jura, de Vogezen, Noord-Frankrijk en de Ardennen komen de deelnemers op maandag 3 september in Sittard aan. "We maken een soort ererondje in het Tom Dumoulin Bike Park, dat onlangs is aangelegd", aldus Vos, die inmiddels 7300 euro inzamelde. "Het sportieve doel gecombineerd met het goede doel, spreekt mij aan in Tour for Life. Vandaar ook dat wij het bij onze werkgever Royal IHC hebben geïntroduceerd. Met twaalf collega's stappen we op de fiets, gesteund door een team van zes begeleiders."