Manu en Kristien Ghysbrecht kwamen op de fiets via Brugge, Vlissingen en Hellevoetsluis naar Nieuwerkerk.
Manu en Kristien Ghysbrecht kwamen op de fiets via Brugge, Vlissingen en Hellevoetsluis naar Nieuwerkerk. Foto: Pepijn de Groot

'Moeten we naar Hólland op vakantie??'

Algemeen 392 keer gelezen

Nieuwerkerk - Voor de voortuin het water van de ringvaart, achter de achtertuin een grasweide met schapen en in de verte kassen. Als er eens een ansichtkaart van Zuidplas moet komen, dan kan de maker inspiratie opdoen bij FlowerZzz, de Nieuwerkerkse bed & breakfast die Mascha Crabbé-Vuijk al tien jaar bestiert.

Door Pepijn de Groot

In de ontbijtkamer van haar gastenverblijf hangt een wereldkaart. Vlaggetjes markeren waar de bezoekers van FlowerZzz vandaan komen: behalve usual suspects uit Europa zijn ook onder andere Hawaï en Koeweit gevlagd. Op deze zonnige vrijdag kan er een vlaggetje bij geprikt worden tussen Aalst en Gent. Daar komen Kristien en Manu Ghysbrecht vandaan, een Vlaams koppel dat met hun dochters op bezoek is in Zuidplas.
Zij zijn per fiets – via Brugge, Vlissingen, Hellevoetsluis – naar Nieuwerkerk gekomen vanuit het Oost-Vlaamse Massemen; de kinderen volgden met de auto. Kristien: "Ze zeiden: onze vriendinnen gaan naar mooie plekken op vakantie, moeten wij zeggen dat we naar Holland gaan? Ik snap dat de kinderen niet willen fietsen en liever op het strand liggen. Gelukkig is er een strandje in de buurt, in Nesselande, daar zijn ze graag. Misschien gaan we daar zo nog waterskiën." Ook Manu begrijpt zijn kinderen wel. "Op mijn twintigste moest ik er ook niet aan denken om op de fiets Nederland te ontdekken."
Het Vlaamse stel is erg te spreken over de fietspaden waarover ze naar Nieuwerkerk zijn gereden. "De omgeving is heel afwisselend. Eergisteren reden we van Vlissingen naar Hellevoetsluis en we kwamen langs bossen, duinen, water. Twee uur lang kwamen we amper bebouwing tegen. Wij wonen best landelijk in Vlaanderen, maar zoiets zien we niet vaak."
Gisteravond waren ze op bezoek in Gouda, deze avond doen ze Rotterdam nog even aan, voordat het hele gezin morgen met de auto teruggaat naar Massemen. De waterrijke omgeving bevalt – "overal toffe bruggetjes over het water" – en volgens Kristien is Manu geïnteresseerd geraakt in bootjes. Misschien wordt de route nog wel eens overgedaan over het water…
Daar ziet Crabbé-Vuijk kansen voor Zuidplas. "Met de roeibaan, de molenviergang en de kassen is er altijd wel iets dat aanspreekt. Het zou mooi zijn als de ringvaart, waarover je van de Rotte langs alle dorpen bij de IJssel kunt komen, beter wordt ontsloten. Nu moet je veel en lang wachten bij bruggen en kunnen boten elkaar moeilijk passeren."
De diversiteit aan bezoekers maakt het runnen van FlowerZzz leuk, aldus Crabbé-Vuijk. "Ze komen voor Ahoy, voor Culinesse, of voor werk. Wist je dat sommige buitenlandse toeristen verschrikt kijken als ik ze vertel dat we hier dicht bij het laagste punt van Nederland zitten?"