Afbeelding

Weer vragen over huisvesting Cultureel Centrum Moordrecht

Algemeen 452 keer gelezen

Moordrecht - Het Cultureel Centrum Moordrecht (CCM) heeft vanaf 15 september geen onderkomen meer in de voormalige Sjaloomschool aan de Vierde Tochtweg. De gemeente heeft het bestuur laten weten dat het gebouw kort daarna zal worden gesloopt. De fractie van PvdA/GroenLinks wil van het college weten of de sloop kan worden uitgesteld. Vorig jaar stelden de fractie én die van ChristenUnie/SGP ook al vragen over de huisvesting van het CCM.

Het CCM bestaat sinds 2016 in Moordrecht. De stichting wil er met het organiseren van activiteiten voor de Marokkaanse gemeenschap in Moordrecht voor zorgen dat die gemeenschap meer gaat emanciperen en participeren in de Nederlandse samenleving met behoud van de eigen culturele en religieuze achtergrond.

Eerder werd de sloop van het gebouw twee keer uitgesteld. Eind 2017 liep de eerste bruikleenperiode af, maar kreeg het bestuur van CCM te horen dat het nog een half jaar langer, tot 30 juni, in de voormalige Sjaloomschool kon blijven. Toen die datum naderde, en de stichting van de gemeente de aanzegging kreeg dat de schoollocatie voor 4 juli ontruimd moest zijn, stuurde de stichting een noodkreet aan de fractie van PvdA/GroenLinks in de gemeenteraad van Zuidplas. Een overleg met burgemeester Gert-Jan Kats en verantwoordelijk wethouder Jan Hordijk leidde er vervolgens toe dat opnieuw uitstel volgde: dit keer tot 15 september.

CCM heeft naar PvdA/GroenLinks haar verbazing geuit over de onverschilligheid die van gemeentezijde is ervaren. Zo zou op aandringen van de stichting slechts een enkele keer een overleg met de gemeente in maart hebben plaatsgehad. Op voorstellen - zoals eventueel meeverhuizen met de sportaccommodatie, de scouting en de duivenvereniging naar 't Ambacht - zou niet of nauwelijks adequaat gereageerd zijn. De fractie vraagt dan ook of het college vindt dat de gemeente voldoende serieuze pogingen heeft ondernomen om samen met de CCM een passende locatie of andere tijdelijke oplossing voor haar huisvesting te vinden.

Door het uitstel tot 15 september is voor het CCM even de druk van de ketel, meldt voorzitter Mounir el Achrafi op de website van de stichting. Ook schrijft hij dat de gemeente heeft toegezegd mee te willen denken over oplossingen voor korte en lange termijn. El Achrafi: 'Ergens blijven wij hopen dat de sloop van het pand voorlopig nog niet urgent is voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Dat zou ons iets meer rust geven, ook na de zomervakantie. Al is het maar omdat we een enorme inboedel hebben die we niet snel ergens kunnen stallen. We verhuizen de spullen liever meteen naar een alternatieve locatie. Daarmee voorkomen we ook dat de continuïteit van onze activiteiten in gevaar komt.'