John Lanting bij de ontvangst van de Johan Kaartprijs in februari 1988.
John Lanting bij de ontvangst van de Johan Kaartprijs in februari 1988. Foto: Rob Croes/Anefo

Lanting liet honderden Zevenhuizenaren lachen

Algemeen 539 keer gelezen

Breda/Zevenhuizen - In Breda is donderdag 16 augustus op 88-jarige leeftijd 'koning van de klucht' John Lanting overleden. Lanting woonde een deel van zijn leven aan de Wollefoppenweg in Zevenhuizen.

Oud-beheerder Arie Eriks van Dorpshuis Swanla - hij is inmiddels ook uit Zevenhuizen vertrokken - herinnert zich hoe Lanting een langere periode elke maandagmiddag naar het dorpshuis kwam en dan met de dames, achter in de zaal, meedeed met jazzballet. "Hij deed dat voor zijn conditie en de gebaartjes/mimiek. Later heeft hij die ervaring een keer in een stuk gebruikt, ik dacht 'Een kus van een Rus'.

Begin jaren tachtig moet het volgens Eriks geweest zijn dat John Lanting met zijn Theater van de Lach in Swanla speelde. "Doordat hij in het dorpshuis kwam, zagen wij kans om hem over te halen bij ons een try-out te houden. Hij kwam met twee trucks aan decor, geluid en licht. Het opbouwen en repeteren kostte twee dagen. Bij de voorstelling was het totaal afgeladen. Voor die tijd was het voor het dorp een geweldige belevenis."