De Snelle Sluis vormt de vaarverbinding tussen de Hollandsche IJssel en de Rottemeren. (foto: S.J. de Waard)
De Snelle Sluis vormt de vaarverbinding tussen de Hollandsche IJssel en de Rottemeren. (foto: S.J. de Waard)

Snelle Sluis weer in bedrijf, verzilting niet voorbij

Algemeen 199 keer gelezen

Moordrecht - De stremming van de Snelle Sluis tussen de Hollandsche IJssel en de Ringvaart van de Zuidplaspolder is sinds zaterdag voorlopig opgeheven. De pleziervaart kan weer gebruikmaken van deze vaarverbinding tussen de Hollandsche IJssel en de Rottemeren.

Sinds 1 augustus werd de Snelle Sluis - na een algehele stremming van een paar dagen - nog maar een paar keer per dag geschut. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard besloot hiertoe vanwege de toenemende zoutgehaltes in het water. Dat de sluis weer in gebruik is, betekent niet dat er niets meer aan de hand is. Ook nu nog zijn de problemen door de lange droge periode en de lagere waterstanden in de rivieren niet voorbij, zo laat het waterschap weten op de website. 'We hebben nog steeds te maken met verzilting vanuit de Noordzee op de Hollandsche IJssel. De aanvoer van water via de rivieren blijft onvoldoende om zonder maatregelen het zoute water terug te dringen. We laten nog steeds zoveel mogelijk water van goede kwaliteit het gebied in, onder andere via de Bergsluis in Rotterdam. Dat is nodig om de keringen sterk en veilig te houden, voor funderingen van woningen, voor de waterkwaliteit (in natuurgebieden), voor de landbouw en het beperken van bodemdaling.'

Volgens het waterschap is inmiddels een behoorlijke zoetwatervoorraad opgebouwd. Het noemt de Zevenhuizerplas 'maximaal op peil' en leidt het water dat nog wordt aangevoerd via de Snelle Sluis het plasdrasgebied van de Eendragtspolder bij Zevenhuizen in. Het blijft daarbij schipperen tussen voldoende zoetwater bufferen, en voldoende ruimte creëren om neerslag op te kunnen vangen. Waterberging is een belangrijke functie van de Eendragtspolder.