Afbeelding

'Penalty of niet? Rode kaart of niet?'

Algemeen 285 keer gelezen

Arbiter Higler maakt tongen los op sponsoravond voetbalvereniging Groeneweg

Zevenhuizen - Hoe bevalt de video-arbiter? Wat hoort een scheidsrechter in z'n oortje? En welke kant gaat het op met Groeneweg komende jaren? Vragen die voorbij kwamen tijdens de drukbezochte sponsoravond in de voetbalkantine van vv Groeneweg. Hoofdgast: internationaal scheidsrechter Dennis Higler.

Gastpresentator Menno Tamming (RTV Rijnmond, RTV West en NOS Journaal) krijgt de stemming er goed in met zijn interviews met voorzitter Ed Roos, trainer René van Beek en enkele sponsors.
Met voorzitter Ed Roos blikt Tamming terug op het vorige seizoen waarin de hoofdmacht van Groeneweg promoveerde naar de eerste klasse. "Ik heb er ontzettend van genoten. De laatste speeldag was om nooit te vergeten", aldus Roos, die meteen ook relativeert. "We zijn zo goed als onze laatste lichting is."
Roos vindt het verstandig even pas op de plaats te maken met plannen voor mogelijke verhuizing van Groeneweg naar een nieuw sportpark. "Het dorp gaat groeien en wij krijgen er leden bij. Daarom willen we het liefst een vierde veld en wellicht een tribune. Maar eerst kijken hoe de ontwikkelingen op provinciaal niveau zijn omtrent een mogelijk vijfde dorp bij Zuidplas. Het mooist is natuurlijk een sportpark dat dan beide dorpen kan bedienen."
Ook hoofdtrainer René van Beek wordt ondervraagd. Voorzitter Roos noemt hem 'lekker direct, een man van de praktijk die het team beter heeft laten voetballen'. Van Beek, die net met z'n mannen heeft getraind, over wat hem het meest van afgelopen seizoen is bijgebleven: "Het wegcijferen van spelers van zichzelf in belang van het elftal." Hij beseft dat zijn team het in de eerste klasse moeilijk krijgt. "We gaan meer verliezen. En ook dan moeten we achter elkaar staan. Winnen doe je met elkaar, verliezen ook. Het woord degradatie nemen we niet in de mond." Hij betreurt wel dat hij nu nog steeds niet tegen Nieuwerkerk kan spelen. "Spelen we eindelijk eerste klasse, gaat Nieuwerkerk naar de zaterdag…"

Dan is hoofdgast internationaal scheidsrechter Dennis Higler aan de beurt. Die pakt uit met boeiende beeldfragmenten. Hij laat zijn publiek meepraten over genomen arbitrale beslissingen. Penalty of geen penalty? Rode kaart of niet? Het maakt veel discussie los.
Higler ziet de kampioenswedstrijd van Feyenoord van vorig seizoen als hoogtepunt in z'n carrière. "Dat zijn de wedstrijden waar je bij wilt zijn. Als je in De Kuip als eerste naar buiten mag lopen en de klep opengaat, geeft dat een heerlijk gevoel. Maar je moet wel gewoon je werk doen."
Het mooist vindt hij wedstrijden in Engeland en Schotland. "Daar is voetbal echt religie."
Over de pas ingevoerde video-arbitrage is veel te doen. Higler: "Ik had niet anders verwacht." Volgens hem moeten beelden altijd op twee snelheden worden bekeken. "In slowmotion lijkt alles erger dan op ware snelheid. Slowmotion is belangrijk om te kijken naar wel of geen contact. Op ware snelheid zie je hoe erg het echt is."
Hilarisch zijn vervolgens fragmenten waarin spelers, scheidsrechters en video-arbiters onderling communiceren. "Soms zeg ik ook wel eens iets terug tegen een speler wat ik hier niet zal herhalen. Maar dan wel zo dat ik niet richting een camera sta", bekent de arbiter. Kritiek op zijn fluiten heeft hij leren accepteren. Ook van analist Johan Derksen. "Ik denk maar dat het kritiek is op de scheidsrechter in functie, niet op de persoon zelf."