De krant die verscheen op hun trouwdag, was een van de cadeau's die het paar kreeg. Ook de felicitaties van de burgemeester ontbraken niet.
De krant die verscheen op hun trouwdag, was een van de cadeau's die het paar kreeg. Ook de felicitaties van de burgemeester ontbraken niet.

'Er waait wel eens een briesje, maar dat zuivert de lucht'

Algemeen 269 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Het feest hebben ze nog voor de boeg. Met hun vier kinderen, dertien kleinkinderen, twee achterkleinkinderen en verdere familie vieren Jan Kruis (82) en Annie Kruis-Slob (83) hun diamanten bruiloft zaterdag in hun woonplaats Nieuwerkerk. Namens de gemeente kwam burgemeester Gert-Jan Kats de twee op hun trouwdag, 8 oktober, feliciteren.

Door Cees Visser

Annie groeide in Noordeloos op met drie zussen. Jan kwam in Rotterdam-Kralingen ter wereld in een gezin met vier broers en drie zussen. Ze leerden elkaar kennen in de christelijk-gereformeerde kerk in Kralingen, waarvan de kerkdiensten toen in een schoollokaal werden gehouden. Geleidelijk groeide er een band tussen de twee, die leidde tot een verloving van twee jaar en een huwelijk dat in Rotterdam-Hillegersberg werd gesloten.

Jan werkte toen als handzetter voor een drukkerij in Oud-Beijerland en zijn toenmalige baas zorgde voor een nieuwe eengezinswoning. In de avonduren studeerde Jan voor calculator. Nadat hij die studie met succes had afgerond, ging hij als assistent-calculator werken in het Rotterdamse stadhuis. Hij maakte promotie en werd later hoofd van de verkoop- en calculatie-afdeling. Zoals toen gebruikelijk was, ging Annie zich na zeven jaar kantoorwerk geheel wijden aan haar taak als huisvrouw. Het paar verhuisde naar Capelle aan den IJssel. Sinds 35 jaar wonen Annie en Jan in Nieuwerkerk, waarvan acht jaar in een appartement van het Meander-complex.

Toen de kinderen nog thuis woonden, bracht het gezin de vakanties in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland door. Later maakte het paar groepsreizen, samen met een neef en een nicht, naar onder andere Marokko, Macedonië, Israël, Griekenland en Spanje. Tegenwoordig valt de keuze vaak op een Nederlands vakantiepark.

Als het niet regent, fietst het paar nog elke dag naar Capelle of Rotterdam. Onderweg bezoeken ze eenzame kerkgenoten. Daarnaast kijken beiden graag naar leerzame tv-programma's als De slimste mens en lossen ze puzzels op.

Gevraagd naar het geheim van het zestig jaar in stand houden van een huwelijk, antwoordt Jan: "Wij houden van elkaar."
Annie voegt eraan toe: "Er waait bij ons wel eens een briesje, maar dat zuivert de lucht."