Op de Duurzaamheidsmarkt kun je al dansend energie opwekken. (foto: pr)
Op de Duurzaamheidsmarkt kun je al dansend energie opwekken. (foto: pr)

Swingen voor stroom op Duurzaamheismarkt

Algemeen 215 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Zien, meedoen, aanraken, proeven en ondervinden; het zijn elementen die aan bod komen op de Duurzaamheidsmarkt die zaterdag 13 oktober van 10.00 tot 16.00 uur gehouden wordt bij winkelcentrum Dorrestein.

Er zijn kansen genoeg om duurzamer te worden, dat is de boodschap die Rob Rosbergen en Ben van der Lem van Duurzaamheidsplatform Zuidplas over willen brengen. Het duo is verantwoordelijk voor het programma van de Duurzaamheidsmarkt. Het platform, waarin burgers en ondernemers zitting hebben, inventariseert wat de mogelijkheden zijn die leven bij de inwoners van Zuidplas, vergaren informatie en spreken experts. Vervolgens ontplooien de leden zelf initiatieven en spreken ze het gemeentebestuur aan om actief aan de mogelijkheden te werken. "De lijnen zijn kort", zegt Rosbergen. "We krijgen de mogelijkheid bijeen te komen in het gemeentehuis, krijgen ambtelijke ondersteuning en de portefeuillehoudende wethouder schuift regelmatig aan."
"We hebben veel moeite gedaan om de markt zo in te richten dat het voor het hele gezin interessant is. Ook voor de kleinsten onder ons", sluit Van der Lem aan. "Een vloer waarop je zelf energie moet opwekken bijvoorbeeld, om daarmee vervolgens een foto te maken die je digitaal kunt delen. En een bus waar je spelenderwijs leert waar elektrische stroom vandaan komt, maakt ook deel uit van de markt."
Winkelcentrum Dorrestein stelt een groot deel van de passage beschikbaar zodat ook bij slecht weer de standhouders en bezoekers beschut zijn. De markt wordt om 10.00 uur geopend door wethouder Jan Verbeek. Om 11.00 uur wordt het werkplan 'Zuidplas fairtradegemeente', ook een initiatief van het Duurzaamheidsplatform, overhandigd aan Verbeek. Rond 16.00 uur is de markt afgelopen.