Stilstaand een stukje door Nieuwerkerk fietsen kon met de simulator van Fietsersbond Zuidplas. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Stilstaand een stukje door Nieuwerkerk fietsen kon met de simulator van Fietsersbond Zuidplas. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Duurzaamheid in Dorrestein

Algemeen 409 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Voor de derde keer werd zaterdag in Zuidplas de Duurzaamheidsmarkt gehouden. In winkelcentrum Dorrestein presenteerden zich diverse partijen die zich op hun gebied met duurzaamheid bezighouden.

Duurzaamheid is goed omgaan met je energiebronnen, maar ook met jezelf. Jan Both fietst zich zaterdag met de fietssimulator van de lokale afdeling van de Fietsersbond de longen uit het lijf. Het virtuele parcours, dat loopt van de Kleinpolderbrug naar de Gele Brug in Nieuwerkerk en door de leden van de fietsersbond is opgenomen met een camera, legt hij af in amper twee minuten en dertig seconden. "Ik fiets veel", hijgt Both even later na. "Drie, vier keer per week en meestal tussen de vijftig en zeventig kilometer per keer."

Zonnepanelen
De Duurzaamheidsmarkt is een initiatief van het Duurzaamheidsplatform Zuidplas. "De markt is vooral bedoeld om inwoners van Zuidplas kennis te laten maken met hoe ze met duurzaamheid kunnen omgaan", licht Rob Rosbergen van het platform toe. "Zo staat er een kraampje waar textiel wordt hergebruikt, zijn er duurzaam geteelde groenten te vinden en is informatie te verkrijgen over zonnepanelen."

Goedkoper
Buiten geniet Kees Spijker van Sunery Solar van het zonnetje. Hij merkt dat de verkoop van zonnepanelen enorm aantrekt in Zuidplas. "Tien à twaalf zonnepanelen heb je al voor 2500, 3000 euro", vertelt hij. "Het is een stuk goedkoper geworden."
Het Duurzaamheidsplatform overhandigde tijdens de Duurzaamheidsmarkt een werkplan 'fairtradegemeente' aan Jan Verbeek. De wethouder juicht het initiatief toe. "Dit is een initiatief vanuit de samenleving en daar doen we altijd iets mee."

Oog hebben voor eerlijke handel, zit 'm vaak in kleine dingen, stelt wethouder Jan Verbeek. "Als ik op bezoek bij een sportclub een bal als cadeau meebreng, is dat een bal die we als gemeente gekocht hebben bij een fairtradewinkel. Zo weten we zeker dat die niet is gemaakt door kinderhandjes." Volgens Gonny van Ling van de werkgroep 'fairtradegemeente' heeft de gemeente een voorbeeldfunctie. "Maar om een fairtradegemeente te worden, moeten ook supermarkten meedoen."