De Vrouwen van Nu lieten Gerdien Tober en Ria Tettelaar zien dat er 'buiten de deur ook nog wat te beleven viel'. (foto en tekst: Judith Rikken)
De Vrouwen van Nu lieten Gerdien Tober en Ria Tettelaar zien dat er 'buiten de deur ook nog wat te beleven viel'. (foto en tekst: Judith Rikken)

Moordrechtse Vrouwen van Nu tachtig jaar

Algemeen 569 keer gelezen

Moordrecht - De 76 leden van de Moordrechtse Vrouwen van Nu vieren 24 oktober het feit dat hun club al tachtig jaar lang - in de woorden van de oprichtster - 'het gezin en de samenleving ten goede' komt.

Gerdien Tober (71) en Ria Tettelaar (69) zijn er respectievelijk vijftig en ruim dertig jaar bij. Tober dook ter gelegenheid van het jubileum in de oude notulenboeken en kon daar nauwelijks mee stoppen. "Als je begint te lezen word je heel nieuwsgierig naar wat er zich in die begintijd allemaal heeft afgespeeld. Het was duidelijk dat de vereniging (van boerinnen en andere plattelandsvrouwen, red.) hard nodig was. Zo sprak de Waddinxveense oprichtster mevrouw Van der Torre in 1938: "Het werk van huisvrouwen en boerinnen is zwaar en eentonig en wanneer de vrouwen na volbrenging van de dagtaak aan genoegens voor zichzelf kunnen deelnemen, dan komt dat het gezin en de samenleving ten goede."
Het draaide echter niet alleen om de eigen genoegens; het verlenen van hulp werd in de loop der jaren een belangrijke taak van de club. "Zo werd in de jaren 50 de loterij om geld in te zamelen voor de restauratie van de Moordrechtse kerk bijvoorbeeld ondersteund. En nadat in het laatste oorlogsjaar, na de inundaties van de Flakkeese polders, veel huisraad vanuit Moordrecht en Gouda naar de plaats Herkingen was verscheept, ging een grote groep Moordrechtse vrouwen in 1953 opnieuw naar dat dorp om na de Watersnoodramp huizen te helpen schoonmaken."
In de jaren 70 en 80 kwamen er tijdens de tweede emancipatiegolf voor de leden steeds meer cursussen en gespreksgroepen, waarin onderwerpen als de overgang, echtscheiding en 'leven boven de veertig' centraal stonden. Praktisch lieten de vrouwen zich bijspijkeren als het om pech onderweg of werken met de computer ging.
Voor voorzitter Ria Tettelaar waren de verschillende interessegroepen binnen de vereniging midden jaren 80 reden om lid te worden. "Je kon bijvoorbeeld bloemschikken en schilderen. Mijn kinderen waren het huis uit en ik wilde weleens wat anders. De Vrouwen van Nu lieten mij zien dat er buiten de deur ook nog wat te beleven viel." Nu is Tettelaar behalve voorzitter, lid van de fietsclub en van de reiscommissie. Oud-voorzitter (en -wethouder) Gerdien Tober zit in de tuinclub en organiseert het jubileumfeestje op 24 oktober. "Mijn hele ontwikkeling tot bestuurder heb ik binnen de Vrouwen van Nu gehad." Bestaansrecht heeft de 'oude dame' volgens haar nog steeds. "De gemeente wil eenzaamheid onder vooral ouderen bestrijden. Wij weten die groep op onze manier bij ons te houden."