Wim Janse (CDA) wilde, maar krijgt geen maatwerk voor de glastuinbouw. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Wim Janse (CDA) wilde, maar krijgt geen maatwerk voor de glastuinbouw. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) Foto: Erik van Leeuwen

Deel polder op slot voor bedrijven

Algemeen 296 keer gelezen

Zuidplas – Een deel van de Zuidplaspolder, dat mogelijk in de toekomst de bestemming krijgt van woningbouw, gaat 'op slot'. De gemeenteraad steunde dinsdag 16 oktober een voorstel van het college daartoe.

De maatregel is nodig om eventuele nieuwbouw in de toekomst niet te frustreren. In het middengebied van de Zuidplaspolder komt mogelijk het Vijfde Dorp. "Hiermee zorgen we in elk geval voor duidelijkheid richting onze ondernemers", zei wethouder Jan Hordijk. Het gebied gaat op slot voor nieuwe ontwikkelingen en eventuele uitbreidingen van bedrijven.
CDA en ChristenUnie/SGP wilden nog wel de weg naar maatwerk openhouden. "De ene sector is de andere niet", reageerde Wim Janse (CDA). Hij pleitte ervoor om wel ruimte te geven aan glastuinbouw, omdat die sector volgens hem dynamisch is en alert moet reageren op veranderende marktontwikkelingen. "Het gaat dan niet om uitbreiding in oppervlakte, maar in hoogte. Omdat er bijvoorbeeld andere soorten planten geteeld moeten worden."
D66 zag niks in het voorgestelde maatwerk. Frans Klovert wil gelijkheid voor alle ondernemers. "Ik gun die varkensboer ook vijftig varkens meer, daar gaat het niet om. Je kunt het niet maken om het niet toe te staan bij de ene ondernemer en bij de andere wel. Eén lijn dus, met gelijke behandeling voor iedereen."
Cock van der Spek van ChristenUnie/SGP vroeg bij de wethouder aandacht voor de kwetsbare infrastructuur in het gebied. Hij wil dat het college straks bij grootschalige woningbouw prioriteit geeft aan verkeersontsluiting.
De onzekerheid over het Vijfde Dorp mag niet te lang duren, vindt de complete gemeenteraad. Jos Wiegman (VVD) riep het college op nóg meer haast te maken met de verzilvering van het door Zuidplas ingediende bid, voor de bouw van vierduizend woningen in het Vijfde Dorp.