Afbeelding
Foto: Hans-Peter van Velthoven

Verdeelstation Zevenhuizen zit vol

Algemeen 906 keer gelezen

Zevenhuizen/Moerkapelle – Netbeheerder Liander kan niet meer voldoen aan het toegenomen aantal aanvragen voor aansluiting op het elektriciteitsnet in Moerkapelle en Zevenhuizen. Het verdeelstation in Zevenhuizen zit vol; een nieuw station komt er niet voor 2023. De fractie van ChristenUnie/SGP noemt dit onacceptabel en wil dat het college met Liander in gesprek gaat om de problemen op te lossen.

Een van de oorzaken van de zogenoemde congestie is volgens woordvoerder Peter Hofland van Liander de economische groei. Die heeft gezorgd voor een snelle toename de afgelopen jaren van het aantal tuinders en bedrijven die 'grote capaciteit naar zich toetrekken'. "Het aantal aanvragen is dusdanig snel gegroeid, dat we daardoor overvallen zijn en niet tijdig meer capaciteit beschikbaar kunnen hebben."
Ook de energietransitie (de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen naar groene energie) speelt een rol bij de grotere vraag naar aansluitingen.

Een van de gevolgen is dat bij nieuwe aanvragen de klant niet de volledige gevraagde capaciteit krijgt.
Volgens Hofland zijn de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw elektriciteitsstation gestart, maar duurt het totale traject vijf tot acht jaar.

Namens ChristenUnie/SGP vraagt raadslid Willem-Jan Verdoes zich af of Liander het probleem niet had kunnen zien aankomen. Ook wil hij weten wat de gevolgen zijn voor het gemeentelijk beleid ten aanzien van milieu, duurzaamheid en energietransitie. Hij wijst op de maatregelen die de gemeente neemt om bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren.

Tot slot stelt hij dat een langdurig (te) zware belasting van het net waarschijnlijk leidt tot een grotere storingsgevoeligheid en kans op stroomuitval. Hij wil weten welke maatregelen Liander heeft genomen om dit risico te verkleinen en hoe daarover wordt gecommuniceerd met inwoners en bedrijven.